Pokoli üzlet

Miközben a fél világ valamilyen formában igyekszik harcolni a környezetterhelés, a szemetelés és a szennyezés ellen, egyes gyártók folyamatosan növelik a kapacitásukat és a szemét gyártását.

Hiába a műanyagmentes június, ha éppen a csomagolóanyagokat gyártó cégek csúcsra járatják termelésüket.

Egy másik példa: az energiaitalok káros hatásairól már mindenki tud, ráadásul az elsősorban érintett tinédzserek mérték nélkül fogyasztják ezeket a serkentő italokat. De itt is igaz a mértékletesség elve, hiszen ahogy Zacher Gábor toxikológus mondja: egy doboz energiaital elfogyasztásának nincs negatív hatása, ám naponta rendszeresen 4-5 dobozzal meginni már éppen elég megterhelő a szervezet számára.

Ma minden ötödik 10–14 éves gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon

– derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk nagyivó. Különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert 58 százalékuk alkohollal, vagy testmozgással együtt hörpintget, ami növeli a rosszullét kockázatát.

Amerikában egyetlen év alatt 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt. Magyarországon az elmúlt években 422 hivatalos bejelentés érkezett, ezek döntően 18 évnél fiatalabbak esetében. Volt, aki napi 2,5 decilitert is megivott. Összességében évente 44 millió liter fogy ezekből a termékekből.

A másik gond, hogy maguk a gyártók

egyre több fémhulladékot termelnek,

illetve árasztják el ezzel a piacot. Hiába a szelektív gyűjtés és részben az újrahasznosítás, a parkokban, az utak mentén, sőt, az erdőkben, mezőkön is egyre több a szemét.

Így hát könnyű belátni, hogy a dobozos energiaital gyártás egyszerre káros az emberek egészségére és a környezetre is.

Ez a legkevésbé sem érdekli a kormányzatot, hiszen hiába hoztak anno „csipszadót” és igyekeztek visszaszorítani a cukros, sós ételeket, az adóforintok vígan gurulnak olyan vállalkozásokhoz, amelyek éppen ilyen termékeket öntenek a nyakunkba.

A héten éppen új töltősort adtak át az energiaitalokat gyártó, magyar érdekeltségű Hell Energy szikszói gyárában.

A pénteken átadott 2,1 milliárd forintos beruházáshoz az állam a nagyvállalati beruházási támogatás keretében 1 milliárd forinttal járult hozzá.

Szóval, a kormány nemhogy nem harcol az energiaitalok gyártása és forgalmazása ellen, hanem adóforintokkal támogatja az egészségkárosító termék gyártását.

A családi vállalkozásként indult, teljes egészében magyar érdekeltségű cég évek óta jelentős állami támogatásban részesül.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük