Politico: Orbán mindent megtesz, hogy a menekülthelyzet ne oldódjon meg

Egyre kevesebb menekült érkezik, a vezetők mégsem találnak megoldást a migrációs gondokra. Nem véletlenül.

Minél több EU-s vezető beszél migrációs problémáikról, annál megosztottabbak lesznek. Ráadásul hiába érkezik egyre kevesebb menekülő Európába, néhány tagállamban politikai tőkét kovácsolnak a probléma napirenden tartásából. Például a magyar kormányfő Orbán Viktor és az olasz belügyminiszter Matteo Salvini— többek között erről írnak cikkükben a Politico brüsszeli tudósítói.

Hiába érkezik kevesebb menedékkérő,a probléma ugyanolyan lángon ég. Az első vonalban lévő Olaszországba például január óta 85 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezik, a vezetők mégsem találtak megoldást. A lap szerint ez azt a benyomást kelti, hogy egyes politikusok, akik a leghangosabban panaszkodnak a migrációs krízisre — például Orbán Viktor és Matteo Salvini — mindent megtesznek azért, hogy felfújják és megoldatlanul hagyják a problémát a 2019-es európai parlamenti választásig.

A lap emlékeztet: Matteo Salvini kemény lépéseivel, így a mekelteket szállító hajók elutasításával a közvélemény-kutatásokban is jól látható támogatottságot szerzett pártjának, Orbán pedig a Sargentini-jelentés elfogadását politikailag motivált döntésnek tituláta, így üzent hazai bázisának.

Egyikük sem érdekelt abban, hogy megoldást találjunk a migrációra, mert mindketten a “nem egyezkedünk” politikát folytatják – mondta egy, a bevándorlási tárgyalásokon részt vevő uniós diplomata.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

“A populisták trükkje” – és mint tőle magától tudjuk, Orbán mindenben kiváló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük