Politikai perek itt és most -1958-2018: Téged céloz, hogy félj!

60 évvel vagyunk túl az 56-ot követő politikai perek leghírhedtebb eljárásán. Ma újra politikai perek folynak. Vajon miben különbözik a nyomozók kezébe kerülő tüntető fiatal kiszolgáltatottsága a 60 évvel korábbihoz képest ma? Vajon miben különbözik az egykori internálástól a mai előzetes fogva tartás? Vajon miben más a kínzás egykor és ma?

Lássák, hogy nem állnak a törvények felett!

Így szólította meg a közvéleményt a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete az 1958-as jogtiprás hatvanadik évfordulóján: “Téged céloz, hogy félj! Ha látod, de lenyeled, hogy nincs független bíró, nincs tisztességes védelem, nincs alapos ok a vádemelésre, hanem azokkal tömik be a fogdákat, akikkel csak akarja a rezsim.
Így volt 60 éve is, de az 56-os forradalmat követő megtorlás 4 évvel később egyre enyhült; most azonban pont ellentétesen; már 8 éve egyre szorosabb az állami gyeplő! Nem kell az úriszék!, Nem kell a félelem, a szorongás, a “kiskapu”, a menekülés! Itthon akarunk otthon lenni! Akkor tüntessünk, amikor az ügyészek ott is vannak a hivatalukban! Lássák, hogy nem állnak a törvények felett!”

Portálunk az elmúlt napokban előzetes információkat közölt a bátor ötvenhatosok előkészületeiről.A demonstrációt június 15-én, pénteken megrendezték.

A Nagy Imre-per mementó

Nagy Imre megemlékezés
A Sznagovban született Donáth Ferenc beszél a Markó utcában (kép: Antal Nikolett közösségi oldala)

A Városi Kurír alább megosztja Donáth Ferenc Facebook-bejegyzését a pénteki Markó utcai tüntetésről:

“60 éve hozták a Nagy Imre per ítéletét. A vádlottak kivétel nélkül kommunisták voltak. A lakosság megfélemlítését szolgálta. Az elítéltek áldozata azonban nem lett hiába való. A Szovjetunió nimbusza főleg Nyugat- Európa kommunista pártjaiban lezuhant. A magyar forradalom hitelét a francia,- olasz kommunisták között elsősorban a kommunista Nagy Imre-csoport tanúságtétele erősítette meg. Hiába nevezték a felkelést Kádárék ellenforradalomnak, hiába mondták azt, hogy fasiszta, horthysta revans, illetve hogy imperialista akció volt.

Állításukkal szemben ott volt a Nagy Imre csoport, mely az 56 őszi felkelést forradalomnak és szabadságharcnak tartotta. Véleményükért 1,5 évnyi vizsgálati fogság után öten életükkel további négyen hosszú börtönnel fizettek. Nyugaton az újbaloldal, majd a 68-asok már nem szovjet mintát akartak.

Ma Magyarországon újra vannak politikai perek. Újra van a kormány kezében egy mindenre kész ügyészség. Újra lehet önkényesen korlátlan ideig vizsgálati fogságban tartani politikai ellenfeleket. A bíróság még ellenáll a rezsim elvárásainak. De az ügyészség a vizsgálatot nem egyszer 5-10 évig elhúzza. Hozzátartozók kerülnek börtönbe, hogy az ügyészek kikényszerítsék a vallomást. A Nagy Imre-per mementó. Szolidaritásra hív az áldozatokkal.

Számomra a 60. évforduló személyes. Én a KGB fogságában Romániában születtem; Snagovban. Két éves koromig, testvéreimmel, anyámmal és nagymamámmal őrizetben voltunk. Románia 3 különböző részébe telepítettek minket. Igy jártak a pertársak családjai közül többen. (pl. Vásárhelyi,- Szilágyi,- Jánosi család) Velünk zsarolták a rab apáinkat. Ők egyszerre voltak felelősek értünk, egymásért, és a forradalom emlékéért. Ez ellentmondó kötelezettség volt. Én többször próbáltam apám helyébe képzelni magamat. Valójában irreális igyekezett volt. Apám az 50-es években 10 év alatt alig volt 2,5 évet szabadlábon. Szinte folyamatosan magánzárkában volt. Ennek tapasztalata nélkül lehetetlent próbáltam. Ennek a lélekölő előzménynek az ellenére példásan harcolt a családért és a tisztességért egyaránt. A 60. évforduló engem elsősorban őrá emlékeztet.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük