Polt Péter lenyeli a fideszes korrupciós ügyeket

Rádi Antónia oknyomozó újságíróval készített interjút a közelmúltban a Klubrádió. Az újságíró hosszú évek óta folytat küzdelmet a mindent behálózó korrupció ellen.

Korrupt elit fogságában az ország

Az újságíró szívósan kutatja azokat a tényeket, amelyek az olvasók számára hitelesen bizonyíthatják, hogy egy korrupt elit fogságában van az ország, akik disznóságaikat szinte már sportból követik el, tudván, hogy a Fidesz tagkönyv, a párt potentátjaihoz fűződő kapcsolat, menlevelet ad az igazságszolgáltatással szemben.

Az Átlátszó portál újságírója hangsúlyozta, a közbeszerzések útján való pénzlenyúlás nem az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülésével indult, csak léptéket váltott.

Szerinte téves az a meglátás, hogy az elmúlt években legalizálták volna a korrupciót: az minden esetben bűncselekményként értelmezhető. Az oknyomozó portál  munkatársa úgy látja, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének igazi vívmánya az, hogy nincs egy tényleges ügyészség, amely a kétes ügyekben eljárna. A  tapasztalatok alapján állította,  a legfőbb ügyész és hivatala vagy nem tartja megalapozottnak a feljelentéseket – abban az esetben sem, ha konkrét adatokkal és tényekkel támasztják alá – , vagy ha indul eljárás, azt idővel eredmény és szankciók nélkül megszüntetik. Példa volt erre az Átlátszó által feltárt rejtélyes azeri pénzek mozgása, ebben az esetben is az ügyészség a tényekkel alátámasztott vádak ellenére sem indított eljárást.

Rádi Antónia nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a közbeszerzéseknél nem történt-történik törvénysértés: szerinte minden esetben meg lehetne fogni az ügyeket egyes jogszabályok alapján, ezt pedig az alapozza meg, hogy a közbeszerzési szabályozás alapvető célja az állam minél hatékonyabb és olcsóbb működtetése. Hozzátette: ha a közbeszerzéseket nem egyes cégekre írnák ki, és hatékony lenne az utólagos ellenőrzés és szankcionálás, akkor a kormánybarát körök megfontolnák, hogy egyáltalán elinduljanak.

Ha igazságszolgáltatás nincs is legalább jogszolgáltatás lenne

Mint mondta, a jelenlegi közállapotokat tekintve még az is megnyugtató lenne, ha igazságszolgáltatás helyett jogszolgáltatásról beszélhetnénk, de jelenleg az utóbbi sem valósul meg. A kormány környezetéhez köthető, nyilvánvalónak tűnő ügyeket suvasztanak el, miközben az ellenzéki ügyeket túltolják 

Orbanisztán a következmények nélküli ország

Az Átlátszó munkatársa elmondta: a szimbolikus ügyek mellett (a jegybanki alapítványok és a közpénzjelleg elvesztése, vagy Orbán Ráhel saját lábán állása, amik szállóigékké váltak azóta) a mindennapi korrupciós botrányok esetében egy olyan ügyészségtől várnánk el a nyomozás lefolytatását, ahol a főügyész felesége és lánya is a Matolcsy György vezette jegybankban tölt be tisztséget.

Rádi Antónia szerint Magyarország elsősorban a következmények elmaradásában különbözik a nyugati fejlett államoktól, a korrupciós botrányokat és visszaéléseket nem követi sem lemondás, sem hivatali eljárás.

Emlékeztetjük olvasóinkat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) készített jelentést,  a 2015-ig Orbán Viktor kormányfő vejének érdekeltségében lévő Elios pályázataival kapcsolatban  és abban több súlyos szabálytalanságra hívta fel a figyelmet. Emiatt a Pest Megyei Főügyészség elrendelte a nyomozást az Elios ügyében. Noha a kormány titkolja az OLAF– jelentést, a 24.hu korábban azt írta, három pályázati kiírásban, 35 projektben talált szabálytalanságot az OLAF. A csalás elleni hivatal az Európai Bizottságnak is eljuttatott dokumentumokban azt javasolja: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forintnyi uniós támogatást vonjanak meg Magyarországtól. A Népszava szerint erről kezdődhetnek meg hamarosan a tárgyalások a bizottság és a magyar kormány között.

Kíváncsian várjuk, hogy a „rutinból” indított eljárás során Polt Péter vezette ügyészség, meddig húzza az ügyet, ki meri –e jelenteni, hogy fennáll a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja. Nem vagyunk naivak: tudjuk, erre az Orbán-rezsim fennállása alatt erre nem kerülhet sor. A miniszterelnök saját lábon álló veje nyugodt lehet, nem küldi börtönbe az apósa. Amennyiben az EU, a jogtalanul kifizetett összeget visszakéri, velünk, állampolgárokkal fizetteti meg a Fidesz.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük