A rezsim holtában bárkit el- és befogad, “megbocsátotta” azt is, hogy az aradiak nem mindegyike volt magyar származású

2010-ben nem egyszerű kormányváltás történt, hanem radikális irányváltás a nemzetpolitikában – mondta Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Mohácson.

Jól jöttek a vértanúk a Fidesz-dicsőítéshez

Potápi Árpád János, aki végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom–történelem szakos általános iskolai- és történelem szakos középiskolai tanár, a megalakulásának 150. évfordulóját ünneplő Mohácsi Polgárok Olvasóköre előtt hozzátette: a kormány olyan erős magyar nemzetben gondolkozik,

“amely vállalja keresztény hitét, a keresztény eszmeiséget, és emellett a magyar nemzethez való ragaszkodást vallja magáénak”.

Az európai folyamatokat látva küzdelemről, harcról van szó, amiben most is csak erős közösségekkel, családokkal lehet részt venni – mondta. Az államtitkár úgy fogalmazott: ezért öröm, hogy 1989 után ismét létrejött a mohácsi olvasókör, amely a polgári társadalom alapja a városban. A civil szervezet jubileumi ünnepségén mintegy kétszázan jelentek meg a Kossuth Filmszínház nagytermében.

Hallgatóságának az államtitkár arról is beszélt, hogy 1526-ban a mohácsi csatát elvesztő II. Lajos király és katonái ugyanazt tették, mint 1848-ban és 1849-ben a magyar honvédek: életük árán védték Magyarországot a túlerővel szemben.

Senki nem akar hőssé válni, de nekik nem volt más választásuk

– fogalmazott Potápi Árpád János.

Na jó, ők a mi “nem magyarjaink…”

Emlékeztetett arra, hogy az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtábornokok nem mindegyike volt magyar származású.

“De hittek a szabadságharcban, és haláluk pillanatában mindannyian kiváló magyar emberekké váltak, nem volt kérdés senki számára, hogy magyarok voltak vagy sem”

Csak nem azt jelenti a fenti államtitkári idézet, hogy holtában bárkit be- és elfogadunk?

Álságos öntömjénezés

Így vagyunk ezzel a velünk élő nemzetiségek esetében is, hiszen Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy meg tudják őrizni kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat, emellett pedig Magyarország hű állampolgárai legyenek.

A Mohácsi Polgárok Olvasóköre, ahol Potápi a fenti magvas gondolatokat felolvasta, 1949-ben történt megszüntetése után 1992-ben 26 taggal alakult újjá, ma 140 tagot számlál.

Aradra emlékezünk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük