Prostihálózat Mezőkövesd-Zürich-viszonylatban – Magyar letartóztatottak mind a két országban

Svájci-magyar közös nyomozócsoport alakult a borsodi Mezőkövesdről Zürichbe szexuális munkára kivitt nők ügyében, az elkövetőket elfogják. A szoros kétoldalú nemzetközi bűnügyi együttműködésnek köszönhetően hazánkban és Svájcban egyszerre csaptak le a rendőrök a két nőre és a két férfire.

Emberkereskedelem és kényszermunka

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya nyomozást folytat O. Róbert 42 éves és F. Lajos 31 éves mezőkövesdi lakosokkal szemben több ember sérelmére, szexuális cselekmény végzésére a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva rábírással, erőszakkal vagy fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Kizsákmányolt prostituáltak

A KR NNI nyomozói megállapították, hogy O. Róbert és volt élettársa, a szintén mezőkövesdi illetékességű F. Mária 2016 óta magyar állampolgárságú prostituáltakat foglalkoztat Svájcban, Zürichben. A nők beszervezését a legtöbb esetben a férfi végezte az általa ismert, mélyszegénységben élő családfők megkörnyékezésével, ehhez a toborzói tevékenységhez csatlakozott később F. Lajos. A gyanúsítottak által megkeresett vagy hozzájuk forduló férfiak rábeszélték a házas- vagy élettársukat, hogy a jobb megélhetés reményében vállalják be a svájci prostitúciós munkavégzést.

A páros a szexmunkáért cserébe fix egymillió forintos bevételt ígért a nőknek, akik általában két-három hétre utaztak ki Zürichbe.

Az utat legtöbbször nemzetközi vonattal tették meg, de esetenként kisbusszal vagy repülővel jutottak ki Svájcba, F. Mária, vagy bűntársa, a szintén mezőkövesdi illetékességű P. Nikolett felügyeletével.

Megérkezésüket követően azonnal munkába kellett állniuk, s az elkövetői kör által már bejáratott bár és hostel előtti utcaszakaszon kínálták szexuális szolgáltatásaikat, ugyanakkor az ügyfeleket már szálláshelyükön fogadták, miközben tevékenységüket valamelyik nő folyamatosan figyelemmel kísérte és ellenőrizte.

Az elkövetők a sértetteknek előre meghatározták, hogy egy nap mennyi pénzt kell megkeresniük, és addig nem mehettek fel a szobájukba, ameddig ezt össze nem gyűjtötték. Ennek következtében

az áldozatok nem egyszer napi 14-18 órákat álltak az utcán, hogy a napi 1500 – 2000 svájci frank körül meghatározott összeget megkeressék a rájuk „vigyázó” futtatók számára.

Amikor a nők ezt az összeget nem keresték meg, vagy nem követték a kapott utasításokat, esetleg egyéb módon ellenszegültek munkaadóiknak, a beígért fizetésükből történő levonással büntették, vagy veréssel fenyegették meg őket. Volt olyan eset is, amikor tettlegességre is sor került.

Milliós tételek a futtatásból

A két nő a sértettektől naponta átvett összegekből fedezte a lányok utazásait, szállásait, illetve ételt és ruhákat vásároltak nekik, míg kiutazásuk előtt szükség esetén fodrászhoz, illetve körmöshöz vitték őket. A napi bevétel összegéről rendszeresen tájékoztatták O. Róbertet vagy F. Lajost. 3-4 sértett egyidejű foglalkoztatása esetén, 2-3 heti Zürichben eltöltött turnus után az elkövetők

tisztán 10 és 20 millió forint közötti összeget kerestek a szexuális kizsákmányolásból.

Az egymással rokoni illetve érzelmi kapcsolatban álló elkövetők bűnös magatartásuk kifejtése során tisztában voltak az általuk prostitúciós munkavégzésre toborzott, erre beszervezett, Svájcba kiszállíto  nők kiszolgáltatott helyzetével, tevékenységüket ennek tudatában, és kizárólag anyagi haszonszerzés céljából fejtették ki.

Nemzetközi bűnügyi együttműködés, svájciakkal

A KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya már a nyomozás elrendelésekor felvette a kapcsolatot a svájci társhatósággal, a rendelkezésre álló információk egyeztetése végett. A svájci és magyar rendvédelmi hatóságok közötti közvetlen, folyamatos, kifejezetten hatékony és proaktív kétoldalú bűnügyi együttműködés eredményeként, a két ország bűnüldöző és igazságügyi szervei között idén júniusban közös nyomozócsoport jött létre. Az Eurojust és az Europol közreműködésével a svájci és magyar hatóságok közötti kooperáció eredményeként az ügyben idáig már legalább húsz magyar sértettet sikerült beazonosítani.

Gyanúsítások itt is, ott is

O. Róbertet és F. Lajost gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat a nyomozást felügyelő és a közös nyomozócsoportot irányító Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnél, amelyet a bíróság 2022. november 24-én elrendelt.

A közös akciónapon Svájcban – ahol a KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztály kettő munkatársa is jelen volt – zürichi átmeneti lakhelyükön elfogták F. Máriát és P. Nikolettet is. Szobájukban a felügyeletük alatt három magyar állampolgárságú prostituált tartózkodott. Őket soron kívül tanúként hallgatták ki a svájci nyomozók, míg a F. Máriát és P. Nikolettet a svájci ügyészség emberkereskedelem és prostitúció elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki, majd letartóztatás hatálya alá helyezte őket.

A hazánkban elfogott gyanúsítottak terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés. A KR NNI a svájci társhatósággal karöltve végzi a bűnelkövetői kör által kizsákmányolt valamennyi áldozat beazonosítását. A gyanúsítotti kör a nyomozás előrehaladtával vélelmezhetően bővülni fog.

(police.hu)

Kapcsolódó