Psota Irén emlékparkkal újul meg a Tömő utca - Városi Kurír

Sorting by

×

Psota Irén emlékparkkal újul meg a Tömő utca

Zöld közösségi térrel bővül Józsefváros a Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál a Corvin Innovation Campus irodafejlesztés keretében. Az irodaházat megvalósító Futureal a komplexum területén önerőből alakít ki egy nyilvános emlékparkot, amit a nemzet színésze, Psota Irén után neveznek el.

Hirdetés

Psota Irén a Tömő utca 23/A-ban született,

ezt a házat és a mellette levő földszintes épületet is elbontják, lényegében a két ház helyén lesz az emlékpark. A lombos fákkal, különleges vízjátékkal és közösségi funkciókkal ellátott zöldövezet várhatóan jövő ősszel nyílik meg. Az épület körül futó Apáthy István utca pedig árnyas fasorral, kiszélesített járdákkal, valamint új, modern lámpákkal frissíti fel a környék látványát. A Corvin Sétány közvetlen közelében, a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca, valamint Balassa utca által határolt területen épül az újgenerációs Corvin Innovation Campus irodaház.

A komplexum főbejáratánál valósítja meg a fejlesztő a több mint 1500 négyzetméteres emlékparkot, amit az egykor a Tömő utcában született, kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről, egyben a nemzet színészéről, Psota Irénről neveznek el.

Vízjátékkal kialakított találkozóhely

A Psota Irén emlékparkot fákkal, trópusi faanyagból készült ülőhelyekkel, közösségi funkciókkal is megtöltik. A rendkívül sokoldalú, színpadon, filmekben, szinkronban egyaránt sikeres színésznő tiszteletére pedig egy emléktárgyat is elhelyeznek majd a megszépülő helyszínen.

A terület központi eleme egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz, ami hamar közkedvelt közösségi színtéré válhat, különösen a nyári estéken. A vízjáték téliesíthető, így ősztől a hideg hónapokban műalkotásként díszíti a bejárathoz vezető utat.

varosikurir psota iren park

Az új emlékparkban színes növénytakaró, cserjék és kellemes árnyékot adó lombos fák teszik a járókelők számára természetközelivé a környéket. A többszintes növénytakaró kialakításánál a tervezők a kertek benapozásától függően különböző igényű, stressztűrő, honos növényeket telepítenek.

A mikroklímának megfelelő ültetés és növény alkalmazásnak köszönhetően így minden évszakban látványos és esztétikus kertrészek várják a látogatókat. A biodiverzitás növeléséért pedig madárbarát cserjéket és évelőket telepítenek.

„Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy fejlesztéseinkkel az érintett közösség életminőségét is javítsuk, egyben felhívjuk a figyelmet a helyi kulturális örökségeink fontosságára. Mind a Corvin Innovation Campus irodaházat, mint pedig a Psota Irén emlékparkot a fenntarthatóság jegyében alkotjuk meg, ezzel is hozzájárulva a zöld, élhető környezet kialakításához. Emellett fontosnak tartjuk, hogy az egyedülálló közösségi tér méltó módon megemlékezzen névadójáról, hazánk egyik legismertebb és legmeghatározóbb színművésznőjéről, Psota Irénről” – hangsúlyozta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója.

A csaknem 30 ezer négyzetméter irodaterületű Corvin Innovation Campus első üteme várhatóan 2022 őszére, míg a második fázis 2023 harmadik negyedévére készül el.

Forrás: irodakereso.info

 

psota

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.