Dr. Kunetz a pszichiátriai központ létrehozásáról: “XlX. századi dohos, vizeletszagú gondolat”

Minden részletében átszervezik az egészségügyet, létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság, hogy a megyei kórházakat segítse és a szakmapolitikai döntéseket végrehajtsa – erről Kásler Miklós beszélt, miután intézményvezetői kinevezéseket adott át. Az ATV híradójának nyilatkozó szakértő szerint alapvető egészségügyi koncepció nélkül nem lehet reformról beszélni.

“A járvány rendkívül markánsan mutatott rá a magyar egészségügy erősségeire, de a hiányosságaira is. Ennek megfelelően rendkívül sokirányú átalakulás kezdődött meg, átalakul a magyar egészsgégügyi ellátás sturkturája, a megyei kórházak felértékelődnek”

– így fogalmazott pár hete Kásler Miklós az Életközelben c. műsorban, hozzátette, célja, hogy egy korszerűbb egészségügyet hozzon létre. A tegnap kinevezett intézményvezetők pedig az első lépcsőfokai ennek a rendszerátalakításnak.

A november végén létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője a veszélyhelyzet ideje alatt Pintér Sándor,

irányítását február 8-tól Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem volt kancellárja veszi át. Az új kórházfenntartó csúcsszervezet lényegében egy központi hivatal, amely munkáltatója lesz az állami egészségügy dolgozóinak és javaslatokat tesz majd egyebek mellett az egészségügyi intézmények éves költségvetésére.

“Nem gondolom, hogy alapvető koncepció és stratégia nélkül itt reformokról lehetne beszélni. (…) Nem látjuk pontosan, hogy mire gondolnak, mert ezt a szakmával nem közlik és társadalmi egyeztetésre sem bocsátják”

– erről már Kunetz Zsombor beszélt a híradónak. Az egészségügyi szakértő szerint a már korábban szakértők által megfogalmazott csúcskórházak koncepciója jó, de jelenleg a kormány részéről csak kapkodás zajlik. Mint mondja, ezzel is az bizonyosodott be, hogy az egészségügy összeomlott.

A kormány három intézmény összevonásával egy több mint ezer ágyas pszichiátriai központot is létrehozna,

de az egyeztetésekbe itt sem vonták be a szakmát. Az említett intézmények a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központ, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet.

“19. századi dohos, vizeletszagú gondolat. Nem lehet egy szakmát az egész egészségügyből kivonni és egy külön entitásként kezelni”

– fogalmazott Kunetz. A szakértő szerint a központosítás legnagyobb problémáját a betegek átszállítása jelentené. A döntés ellen a szakma is hevesen tiltakozik.

“Az elképzelésnek nemhogy részleteit, tulajdonképpen semmit nem tudunk róla”

– erről már Funk Sándor beszélt. A pszichiáter szerint az intézkedés olyan, mintha a vészesen fogyatkozó szakemberek számát így próbálnák megoldani, így pedig egy helyen kevesebb pszichiáter lenne. Funk Sándor úgy véli, a szakma attól fél, hogy

romlani fog az ellátás és az egyes betegek – különösen a sürgős esetek -, ellátatlanul maradnak.

Minderről a szaktárca

Az ATV Híradója kereste a szaktárcát, akik azt írták:

a kormány elfogadta az elmúlt három évtized legátfogóbb egészségügyi programját, melynek része a Nemzeti Mentális Egészségügyi Program is. Végrehajtásuk országos intézményi keretek között, magas szintű szakértelmet nyújtó centrumokban koncentrálva a leghatékonyabb.

pszichiátria

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük