Pubicus: fizetnének a magyarok az oltásért!

Még a Fidesz-KDNP híveinek többsége sem ért egyet az oltáshoz szükséges regisztrációval – derült ki a Publicus Intézet felméréséből.

Nyáron érhetnek véget a járványügyi korlátozások, ezt tartja valószínűnek a magyarok relatív többsége (41 százalék)

– idézte a Népszava a Publicus Intézet közvélemény-kutatását. A magyarok 22 százaléka tavasszal számít a korlátozások végére, 15 százalék az őszre teszi a járványhelyzet végét, a legpesszimistább 11 százalék pedig csak a következő télre számít lazításra.

Az oltás iránti hajlandóság elérte az 59 százalékot,

azonban a Publicus mérése szerint a magyar lakosságnak kétségei vannak az oltás menetéről:

kétharmaduk szerint nincs szükség a koronavírus elleni vakcina előzetes regisztrációjára, hanem a háziorvosok bevonásával elegendő lenne a már beoltottakat regisztrálni. Ezen a véleményen van a kormánypárti szavazóinak többsége is.

Erősen megoszlik a lakosság véleménye arról, hogy a kormány milyen célra használja az előzetes regisztrációt:

  • 43 százalék szerint az állampolgárokról gyűjt adatokat a kormány,
  • 50 százalék szerint a regisztrációnak nincs ilyen célja.
  • A markáns ellenzéki-kormánypárti szembenállás egyértelmű, a fideszesek 79 százaléka szerint nem adatgyűjtésről van szó, míg az
  • ellenzékiek 69 százaléka valószínűsít ilyen szándékot.

A bizonytalanok körében minimális, relatív többségben vannak (47 százalék a 43-mal szemben), akik szerint adatot gyűjt róluk a kormány.

A felmérés szerint ingyenes oltást választana azok többsége (62 százalék), akik beoltatnák magukat,

37 százalékuk viszont pénzt is adna a vakcináért. Utóbbiak többsége azonban (57 százaléka) elsősorban azért fizetne, ha úgy ítélné meg, másképp nem kaphatná meg az oltást. Huszonkilenc százalékuk adna valamekkora összeget, ha csak pénzért választhatna a vakcinák közül, de 14 százalékuk már azért is fizetne, hogy hamarabb sorra kerüljön. Nyolc százalékuk nyúlna a zsebébe, ha így nem kellene regisztrálnia a kormánynál az oltásért.

tavasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük