Sorting by

×

Puff neki! Várólista van a temetőben!

Azt az egyáltalán nem természetes helyzetet már elfogadtuk, hogy az egészségügyben egy-egy vizsgálatra, műtétre olykor éveket, de általában is hónapokat kell sorba-betegeskednünk, de, hogy a temetésre is több, mint két hetet kell várni, az új és egyben borzasztó.

Sorfekvés…..

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint 2021. március 21. és március 28. között Magyarországon 3872-en vesztették életüket, míg  2020-ban 2801-en, 2019-ben 2469-en hunytak el az év azonos időszakában. A megnövekedett halálesetek miatt egyre nagyobb a teher a temetkezési cégeken. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) tájékoztatása szerint

a járvány harmadik hullámának csúcsidőszakában nőtt az elhunytak száma, és ez együtt jár a temetések számának növekedésével is.

Ebben a nehéz helyzetben is igyekeznek odafigyelni arra, hogy a többletfeladatokat kegyeletteljes módon végezzék el – írta az Index.

Zelei Ákos ugyan számadatokkal nem akart szolgálni, de azt hozzátette, a novemberi–decemberi időszak még nehezebb volt számukra, a rövid nappali időszakok megnehezítették a munkájukat, mint ahogyan a hideg és a fagyos talaj is.

A fővárosban….

Budapesten a halottak 80 százaléka kap urnás temetést, a nagyobb városokban ez a szám 60-70 százalékra tehető, míg a kis falvakban ez az arány csak a 30 százalékot éri el. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb időpontot találni a hamvasztásos temetésekre.

A hamvasztásra átlagosan 7-10 nappal azután kerülhet sor, hogy a kórház kiállítja a halotti bizonyítványt, hiszen a holttestet addig sem szállítani, sem hamvasztani nem lehet

– mondta el az egyik fővárosi temetkezési vállalat munkatársa.

Vidéken…

Vidéken a helyzet valamivel jobb, tájékoztatta az Indexet Mámmel Rudolfné, a Memento munkatársa. Négy hónapja érezhető a folyamatos emelkedés. Mint mondta, a kis falvakban 10 nap alatt tudnak temetést vállalni, de

Pécsett kevés a ravatalozói használati lehetőség, ezért ott sokat kell várni, akár két és fél hetet is.

Bár több olvasói levél is érkezett a portálhoz, arról, hogy a temetkezési cégek a veszélyhelyzet kihirdetése óta árat emeltek, az OTEI szakmai szervezet szerint ezek a költségnövekedések nem jelentősek.

A járványhelyzet megköveteli a szükséges és előírt védőeszközök rendszeres használatát. A védőruházatok, kesztyűk, maszkok folyamatos használata, illetve a gépkocsik fertőtlenítése miatt többletköltségek merültek fel. Néhány vállalkozás esetében ennek a költsége esetenként növelheti a végső árat, de az alapszolgáltatások itt is változatlanok maradtak a pandémia előtti időszakhoz viszonyítva.

Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestületet azt a felvilágosítást adta, hogy az elmúlt egy évben csupán a hamvasztás díja drágult minimálisan, de ez az összeg az ő véleményük szerint sem jelentős. Összefoglaló tájékoztatást nem tudnak adni, ugyanis a nyilatkozatra jogosult tagok le vannak terhelve. Hozzátették, hogy

a feladatok biztonságos ellátása sok esetben túlórát, munkaerő-átcsoportosítást igényel.

átver

Egy hozzászólás itt: “Puff neki! Várólista van a temetőben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.