Rogán volt helyettese 172 milliót keresett

Puskás András három és fél év alatt jól megszedte magát az állami Eximbanknál. Most a Budapest Bank privatizációját felügyelheti.

Makacsul tartja magát a pletyka, hogy Puskás András, Rogán Antal kabinetminiszter bizalmasa, egykori belvárosi alpolgármester 15 millió forint körüli végkielégítéssel távozott még februárban az Eximtől (a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypárosától). Ez három havi lelépti díjnak felelne meg, hiszen a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által felügyelt állami banknál Puskás vezérigazgató-helyettesi posztot töltött be, és távozásakor havi 4,6 millió forint volt az alapbére. A bank marketing és kommunikációs igazgatóságáról küldött válaszban azonban az áll, hogy nem fizettek Puskásnak lelépti díjat: “prémiumban sem munkaviszonya alatt, sem távozáskor nem részesült, nem kapott továbbá semmilyen végkielégítést, egyéb juttatást távozáskor”.

Az Eximről azt írtuk nemrég, hogy nagy a jövés-menés, miután februárban Puskás átült egy másik állami bank, a Budapest Bank (BB) vezérigazgató-helyettesi székébe, helyére pedig Szijjártó vezérigazgató-helyettesnek Dancsó József egykori fideszes képviselőt és főkincstárnokot nevezte ki. Azóta mások is érkeztek az Eximbe, köztük Sarka Kata egykori sajtósa, szépségkirálynő-jelölt, sőt a Fidelitas alelnöke is.

Puskás az Eximben főszereplő volt, a vezér, Urbán Zoltán váratlan halála után ő helyettesítette. A pénzügyi körökben terjedő hírek szerint a BB-be is sztárnak vitték, az esedékes privatizációhoz kell bizalmi ember.

Ha már a végkielégítés tisztázása miatt úgyis közérdekű adatot igényelt a 24.hu, rákérdeztek, hogy az Eximnél mennyi alapbért, prémiumot és egyéb, béren felüli juttatást, illetve az igazgatóság tagjaként mennyi tiszteletdíjat kapott a Belváros-Lipótváros alpolgármestere 2014-es kinevezésétől távozásáig?

A válaszokból az derült ki, hogy karrierjének első 16 hónapjában bruttó 1,9 millió forint besorolási bért kapott, majd bruttó 4,6 millió forintra ugrott az alapbére. A nagy ugrás akkor történt, mikor az Orbán-kormány eltörölte az állami cégek vezetőinek 2 millió forintos bérplafonját. Három és fél év alatt bruttó 154,6 millió forintot számfejtettek neki.

Ezen felül igazgatósági tagként tiszteletdíjra volt jogosult, havonta kezdetben 465 ezer forint, aztán 2016-ban 550 ezer, idén már 637,5 ezer forint volt a járandósága ezen a címen. Összesen 15,6 millió forint tiszteletdíjjal fejelte meg a keresetét.

Mindezeken felül egyéb, béren kívüli juttatásban részesült, összesen nettó 2,5 millió forint értékben. Ezt is beleszámítva összesen 172,7 millió forintot tett ki Puskás András bruttó bére, tiszteletdíja, illetve a béren kívüli juttatásai.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük