Pusztán azért büntetni embereket, akik és amik? Durva sérelem!

Július eleje hagyományosan a nemzetközi LMBTQ Pride sorozat magyar fesztiváljának és a szombati nagy budapesti felvonulásnak az ideje. A magyar (szélső)jobboldal politikusai, publicistái, ilyen-olyan értelmiségijei ilyenkor egymással versengve fejezik ki ellenszenvüket, és az állítólag “megtámadott” családok iránti “keresztényi” aggodalmukat. Rövid idézettel válaszolunk.

Azt hazudják, a házasságot, a családot “védik” – Na de ki támadja?

Nagyon fontos dokumemtum a dél-afrikai Alkotmánybíróságnak a melegházasságról a Fourie-ügyben hozott határozata. “A bírósághoz forduló felek (egy hosszú ideje de facto élettársi kapcsolatban élő leszbikus pár) azt sérelmezték, hogy kapcsolatukat az állam nem ismeri el a házassághoz hasonló jogi formában. Sachs bíró szerint

“Pusztán azért büntetni az embereket, akik és amik – ez alapjaiban becsüli le az emberi személyiséget, és sérti az egyenlőséget. … Az aktív … állampolgárság érzésének kialakulása azon múlik, hogy elismerjük és elfogadjuk-e az embereket annak, akik. … Vagyis a tét nem pusztán a közösség egy csoportját ért igazságtalanság megszüntetése. A valódi kérdés annak megerősítése, hogy társadalmunk a tolerancián és a kölcsönös tiszteleten nyugszik.”

Ezt a logikát követve jutott el odáig Sachs bíró a gondolatmenetében, hogy kimondja:

“A meleg párok kizárása a házasság előnyeiből és kötelezettségeiből … azt a durva, bár homályos jogi állásfoglalást jeleníti meg, hogy a meleg párok kívülállók, és hogy az intim emberi kapcsolataik jogi elismerésére és védelmére való igényük valahogy alacsonyabb, mint a heteroszexuális pároké. … Azt jelzi, hogy a szeretetre, elköteleződésre és felelősségvállalásra való képességük definíciószerűen kevésbé méltó az elismerésre, mint a heteroszexuális pároké.”

A melegek emberi mivoltának elismerése a tét!

Ez az érvelés az iskolapéldája annak a bírói hozzáállásnak, amely az egyéni autonómia védelme érdekében képes módosítani az alapjogvédelem retorikai arzenálját. Sachs bíró szerint a meleg párok családjogi viszonyainak állami elismerése egyben a melegek emberi mivoltának teljes körű és fenntartásoktól mentes állami elfogadását is jelenti és jelképezi.”
(A forrás: Uitz Renáta és Salát Orsolya “Alkotmányos érték-e a melegek autonómiája?” Élet és Irodalom, 2008. december 12.)

Magyar jön a világra

Novák Katalin úgy tapasztalt eddig „keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást” a Pride-on, hogy ott sem volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük