Pusztító robbanás rázta meg Bejrútot

Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a robbanásnak libanonban. A sérültek száma különböző jelentések szerint 2500 és több mint háromezer között van, a halottaké pedig legkevesebb 27.

Hírügynökségek jelentései szerint a detonáció a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár található.

A város felett vastag füstfelhő keletkezett

Az AFP francia hírügynökség kettős robbanásról számolt be.

George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt vezetője szerint a detonációban megsebesültek százait szállították kórházba, de sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek. Hozzátette, hogy a helyi sajtónak nincsenek pontos adatai a sebesültekről és a romok alatt rekedtekről. Több sérültet hajóval menekítettek ki.

Az LBCI libanoni műsorszolgálató azt jelentette, hogy a bejrúti Hotel Dieu kórház közölte: több mint ötszáz sérültek ápolnak, és többet már nem tudnak fogadni. Többtucatnyian műtétre szorulnak, a kórház véradásra szólította fel a lakosokat.

A robbanás hallható volt a város több kerületében is, sok háznak az ablakai is betörtek

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

A libanoni székhelyű al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel

Michel Aún államfő összehívta a legfelsőbb védelmi tanácsot – közölte Twitter-üzenetben az elnöki hivatal.

Haszan Diab libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára az áldozatok emlékére

Farhan Haq ENSZ-szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta a detonációt, és nincs arra utaló jel, hogy az ENSZ-személyzet tagjai közül valaki megsebesült.

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy tudomásuk van a robbanásról, és “aggódnak minden potenciális emberveszteség miatt, amelyet egy ilyen erőteljes robbanás okozhat”.

A Libanontól 180 kilométerre nyugatra fekvő Cipruson helyi lakosok két, egymást gyorsan követő robbanást hallottak. Egy nicosiai lakosnak a háza megremegett – írta a Reuters hírügynökség.

A robbanás a libanoni polgárháború idején elkövetett nagy erejű robbanásokra emlékeztet, és három nappal azelőtt történt, hogy a Rafík Haríri volt kormányfő és másik 21 ember 2005-ben történt meggyilkolásának ügyében ítélkező különleges ENSZ-törvényszék meghozza az ítéletét.

Haríri halálát tonnányi robbanószerrel megrakott teherautó felrobbantása okozta, amelyet mérföldekre is lehetett érezni, akárcsak a keddi robbanást.

Forrás: atv.hu/MTI

Hasonló

robbanás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük