Megérkezett a már több napja beharangozott időváltozás. Hajnalban óriási vihar csapott le az országra. A budapesti felhőszakadás gyakorlatilag elmosta a fővárost. Egyre több riasztás érkezik a tűzoltókhoz. A hirtelen változás megviselheti még az egészséges emberi szervezetet is.

Kánikula helyett elviselhetetlen páratartalom

Az órási mennyiségű csapadék ami például a hajnali órákban Budapestre zuhant, a nap folyamán az átlag 25 fok körüli hőmérséklet párává alakítja, ezzel nehezítve nem csak a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, de az egészséges emberek életét is.

omszPénteken a déli, délutáni óráktól éjfélig szórványosan várhatóak zivatarok szélerősödés (50-65 km/h) kíséretében. A Dunántúl északi felében, északi kétharmadában a zivatarokat a délutáni órákban viharos (65-85 km/h, egy-egy helyen > 85 km/h) szél, az említett területeken, illetve északkeleten kisebb területen a zivatarokat intenzív csapadék vagy egy-egy helyen felhőszakadás (> 20-30 mm) illetve kisebb méretű jég (2 cm alatti átmérővel) kísérheti.A napi középhőmérséklet pénteken a nyugati megyékben és északon jellemzően 25 fok alatt, másutt 25, 26 fok körül valószínű. (OMSZ)

Orvosmeteorológia

A többfelé kialakuló záporok, zivatarok hatásásra erősen fülledté válik a levegő. A légzőszervi megbetegedéssel küzdők légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak. Általános lehet a fejfájás, a korábbi ízületi bántalmak kiújulhatnak. A krónikus betegek állapota romolhat, ajánlott kerülni a fizikailag megterhelő tevékenységet. A közlekedésben a zivatarok jelentik a legfőbb veszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Közlekedésmeteorológia

A közlekedés során zivatarokra számíthatunk. A záporok, zivatarok hatására nedvessé, csúszóssá vált utakon a féktáv megnőhet, a balesetek megelőzése érdekében tartson nagyobb követési távolságot. A kialakult zivatarokat kísérő időnként intenzív csapadék és erős oldalszél hatására, rövid idő alatt lecsökkenhet a látástáv és romolhat a menetstabilitás, a balesetek elkerülése érdekében vezessen lassabban és figyelmesebben.

Kapcsolódó

Nyolc új viharjelző állomás a Balatonon

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét