Putyin kipróbálja az internettelenítést – Orbánnak lesz miről dumcsizni…., RuNet után jöhet a HuNet?

Érdemes lesz Budapest teljes közlekedését megbolondítani szerdán és csütörtökön, az érkező Putyin sok érdekes tapasztalatot oszthat meg kollégájával, Orbán Viktorral.

Az első teszt hamarosan

November 1-jétő él a törvény, ami engedélyezi, hogy Oroszországot bármikor le lehessen vágni az internetről. Az orosz vezetés jó ideje fontolgatja már azt, hogy az országot le kellene vágni valahogyan az internetről. A dolog persze jóval előrébb tart már az egyszerű ötletelésnél: áprilisban a Duma megszavazta az ezt előkészítő törvényt, Vlagyimir Putyin pedig május elején alá is írta azt.

Az IFLScience beszámolója szerint az orosz kormány hamarosan kipróbálja, le lehet-e vágni az országot az internetről. Az első ilyen próbálkozásra már most novemberben sor kerül majd, a tesztek során pedig az általunk is ismert világhálót a RuNet nevű rendszer váltja majd fel.

RuNet után jöhet a HuNet?

A Defense One úgy tudja, a teszteket később éves szinten újra el kell majd végezni, amelynek célja, hogy “biztosítsa a hálózat és a kommunikáció működését Oroszországban”.

Az orosz kormány állítása szerint a cél az, hogy az orosz állampolgárok

biztonságosan internetezhessenek,

a kritikusok szerint viszont arról van szó, hogy az állam nagyobb teret akar magának megfigyelésekhez és a cenzúrához. A szakemberek szerint az orosz vezetés gyenge pontot lát abban, hogy külföldi informatikai rendszerekre támaszkodnak, ezért mielőbbi váltást szeretnének.

Riasztó, hogy a minap több Fidesz-megszólaló elmondta, hogy a baloldali médiafölény – ami persze nem létezik – annak köszönhető, hogy az interneten elérhető portálokat sokkal többen olvassák, mint a kormány-hű társaikat. Az természetesen nem vetődött fel lehetőségként, hogy a párt-szózat helyett az emberek a hírekre kíváncsiak.

Külső behatás kilőve….

A Defense One-nak nyilatkozó szakértő szerint Oroszország továbbra is kapcsolódik a nemzetközi hálózathoz, ám ha azt érzékelik, hogy valaki belepiszkál a RuNetbe, azonnal átválthatnak rá. Persze az, hogy mit jelent a “külső behatás”, az orosz vezetés dönti el, így lényegében bármiből lehet ürügy.

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Putyin kipróbálja az internettelenítést – Orbánnak lesz miről dumcsizni…., RuNet után jöhet a HuNet?

 • Avatar
  2019.10.29 - 15:48
  Közvetlen hivatkozás

  Tetszik, hogy még az indok is egy hazugság. Az én szerveremet ért támadáspk nagyrésze oroszországból történik.
  De ez érvényes az én kis szerveremtől eltekintve, majd az összes nagyobb és nemzetközi szerverekre és nagy nyugati Konszernek szervereire is. Tehát a bűnöző akarja magát a bűnözők elől biztonságban tudni? Már kezdtem azt hinni, hogy ez a médiszabadság eltiprása lenne, de Putyin n megnyugtatott, hogy arról szó sincs. Mint ahogy ők nem is üzemeltetnek többezer emberrel hacker cégeket, és többszáz portált sem üzemeltetnek a nyugati világ bomlasztására a többszáz fakenews portáljaikkal. Ez a Putyin egy igazi gentleman!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük