Putyin szerint is működnek a szankciók – Mit szól ehhez Orbán Viktor és kormánya?

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden elismerte, hogy országa “problémákkal” néz szembe az ukrajnai háborúban a szankciók miatt is, és felszólította csapatát, hogy gyorsítsák fel a döntéshozatali folyamatot a konfliktusban. De az orosz nyelvű és a televízióban közvetített megjegyzéseit úgy tűnik, hogy a hírügynökségek nem fordították egységen, pedig…

Semmi háború, marad a “különleges katonai műveletek” megnevezés

“Most azzal kell szembesülnünk, hogy gyorsabban kell megoldanunk a különleges katonai művelet támogatásával kapcsolatos kérdéseket, és szembe kell néznünk a ránk szabott gazdasági korlátozásokkal, amelyek minden túlzás nélkül valóban példátlanok”

– mondta Putyin az újonnan alakult Koordinációs Tanácsnak, amelyet azért hoztak létre, hogy javítsa az ukrajnai invázió támogatását a Kreml hivatalos átirata szerint. Putyin kijelentéseit az AFP és a Reuters eltérően fordította , mindkettő Oroszországban működik.

Ki mit hall?

Míg a Kreml azt írta, hogy Putyin a “gazdasági korlátozások” kifejezést használta, az AFP arról számolt be, hogy Putyin szerint Oroszország “gazdasági nehézségekkel” néz szembe a háború miatti szankciók miatt. A fordítások közötti különbség azért figyelemre méltó, mert ha Putyin valóban használta a „gazdasági korlátozások” szavakat, a megfogalmazás eltér Putyin szokásos kijelentéseitől , amelyek azt jelzik, hogy Oroszország jól tartja magát a szankciók alatt. Putyin megjegyzései, amelyek nyolc hónappal az ukrajnai invázió után érkeztek, elismerték azokat a kihívásokat , amelyekkel Oroszország a helyszínen szembesül. Néhány nappal azután is megjelentek, hogy az orosz központi bank több olyan jelentést adott ki októberben, amelyek elismerték, hogy az ország gazdasága kihívásokkal teli környezetet jelent, jóllehet úgy tűnt, hogy azt a szilárd energiaárak támasztották alá .

Az orosz jegybank múlt héten közzétett jelentése szerint Putyin szeptemberben részben mozgósította az ország 300 000 tartalékos katonáját, és ez új kihívásokat jelentett a termelési folyamatok és a termelés fenntartása terén .

A gyakorlat várhatóan “negatív hatással lesz a fogyasztói és üzleti bizalomra”

– közölte az orosz jegybank.

A fenti az Insideren megjelent anyag új megvilágításba helyezik azokat az megszólalásokat, lásd például Orbán Viktor, amelyek az Oroszországgal szembeni szankciókat eredménytelenségük okán támadják.

Konzultálunk!

Friss!