Rabbi a neonáci demonstráción: „Látni akartam őket!”

A Városmajorban, a kordonon belüli területen neonáci és hasonszőrű csoportok várták szombat kora délután, hogy kezdetét vegye az úgynevezett becsület napja alkalmából meghirdetett demonstráció.

75 éve és ma….

A főként fekete ruhába öltözött résztvevők mellett a holokauszttúlélő hitközségi vezető, Kardos Péter főrabbi is jelen volt, aki a Népszavának elmondta:

„A nagymamámat a nyilasok, Kun páterék gyilkolták meg. Hetvenöt évvel ezelőtt, 1945 februárjában pontosan itt, a Városmajorban találtuk meg a holttestét. Haslövéssel végeztek vele. 8 éves voltam akkor.”

A nagymamát a család abban a hiszemben helyezte el az Alma utcai zsidó szeretetotthonban, hogy ott biztonságban lesz. Az otthonban élőket azonban ugyanúgy kíméletlenül lemészárolták a nyilasok, ahogyan a közeli kórház védekezésre képtelen lakóit is.

A vérengzés januárban történt, a temetetlen holttestek hetekig feküdtek a városmajori parkban.

A Városmajor….

Kardos Péternek nem állt szándékában az antifasiszta ellentüntetőkhöz csatlakozni, és a szélsőjobboldali rendezvénynek se ment volna a közelébe, ha nem éppen a Városmajor a helyszín. Annak idején a nyilasok pusztítottak a környéken, most pedig

„ezek masíroznak itt. Látni akartam őket!”.

A kérdésre, hogy milyen érzések kavarognak benne, a főrabbinak könny szökött a szemébe. Szünetet tartott, majd – Pokorni Zoltán nyilas-gyilkos nagyapjának esetére utalva – arról beszélt, hogy

felmenőinek cselekedeteiért senki nem felelős. Azok azonban, akik egy ilyen eseményen vonulnak, saját elhatározásukból, saját maguk cselekszenek. Sokuk családapa lesz, vagy már most is az: valószínű, hogy a gyereküket is ebben a szellemiségben nevelik fel.

A főrabbi a demonstráció kezdete előtt, elhagyta a Városmajort. A jelenlévők közül senki sem ismerte fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük