A DK elnöke a Nemzeti Kulturális Alap lehetséges megszüntetésére reagált közösségi oldalán, azt írta: a kormány büntető-hadjáratot kíván indítani, miután a fővárosnak ellenzéki polgármestere lett.

“Rablóbanda!

Elvették a városoktól a kórházakat, elvették az iskolákat. Most megszüntetik a Nemzeti Kulturális Alapot. Megvonják a független színházak támogatását. Elveszik a városok jogát, hogy maguk nevezzenek ki vezetőt színházaik élére.

A budapestiek döntöttek: a várost Orbán ellenzékére bízták. A kormány ezzel szemben most büntető-hadjáratot kíván indítani. El akarja venni Budapest maradék önállóságát is, meg akarja alázni a fővárosiakat. Nincs ok hátrálni, eljött a küzdelem ideje.

Mit akarhatnak még?

Uralmat egész életünk felett, ellenőrzés, korlátozás. Rabolnak földet, pénzt, jogot. Micsoda emberi, politikai, erkölcsi züllöttség a nemzetre hivatkozva. Nem nemzeti és nem keresztény kormány ez. Bűnözők gyülekezete. De a bűn nem fog bűnhődés nélkül maradni.”

Háttér

Az artportal arról értesült, hogy már készül a kormányzat „kulturális törvényjavaslata”, mellyel 2020. január 1-től megszüntetnék az 1993 óta működő Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Emellett létrehoznának egy kulturális stratégiai tanácsot, amely alá rendelnék az NKA pénzét. A törvényjavaslat értelmében ágazatonként egy-egy kiemelt intézményt jelölnének ki, melyek vezetőiből jönne létre a kultúrstratégiai tanács, akik fölött az emberi erőforrás miniszter állna.

A törvényjavaslat a színházakat is erősen érintené. Megszűnnének például a független színházak működési támogatásai. Az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésébe is beleszólást kér a kormány, mivel az oldal információi szerint az emberi erőforrás miniszter egyetértési jogot kapna. Jelenleg a Fővárosi Önkormányzat nevezi ki a saját fenntartású intézményeinek vezetőit. A törvényjavaslat állítólag a stratégiai kormányülést követően, kivételes eljárásban, akár már jövő szerdán a parlament elé kerülhet.

(A fenti véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a Városi Kurír álláspontját, de itt a helye, mert sokakat érdeklő problémát vet fel. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, (info@varosikurir.hu) csak bátran! Olvasnál még Gyurcsány Ferenctől a Városi Kuríron? Ide kattints!)

megoszt

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét