Rabokkal a járvány ellen – Pintér tábornok és operatív törzse odalépett

Világszerte egyik legnagyobb gond a koronavírus-járvány elleni védekezésben, hogy kifogyóban van a védőmaszk-készlet. Nem kivétel ez alól a gond alól Magyarország sem, ám nálunk a Pintér Sándor vezette operatív törzs megtalálta a megoldást. 

A BV ahol tud, segít

A koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs feladatmeghatározása alapján a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben soron kívül megkezdték az egészségügyi védőmaszkok megfelelő számú gyártását – derül ki a Haon debreceni hírportál tudósításából.

A koronavírus esetleges hazai megjelenésének esetén – az állampolgárok és az egészségügyi intézmények gyors és hatékony ellátása érdekében kezdték meg haladéktalanul a termelést,

– jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón Orosz Zoltán bv. alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

A védőmaszkokat a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai közül az Adorján-Tex Kft. gyártja, a maszkokat napi 12 órában egyszerre 12-14 fogvatartott váltott műszakban készíti. A munkavégzés a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet mellett a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben is történik.

Jó hír a felhasználóknak

A jelenleg is zajló gyártási folyamat eredményeként folyamatosan nő az árukészlet, de már most jelentős darabszámú raktárkészlettel rendelkezik a büntetés-végrehajtás, hiszen több mint 320 ezer védőmaszk áll rendelkezésre

– hangsúlyozta Orosz Zoltán. Naponta körülbelül 20 ezer maszkot képesek előállítani. A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 3 gépen történik a gyártás, s jelenleg 3 és 4 rétegű, gumis és megkötős védőmaszkot gyártanak.

Az elkészült védőmaszkokat az ország több pontján kialakított raktárhelyiségekbe deportálják, ahonnan szüksége esetén azonnal szállíthatóak.

Érdemes elolvasni a “különvéleményt” maszk-ügyben!

Az egészségügyi szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy egy átlagember számára nem túl hatékonyak a maszkok abban, hogy megelőzzék a vírus terjedését.

Alapvetően két különböző arcmaszkkal találkozhatunk: műtéteknél használtakkal és az úgynevezett N95 maszkokkal. Míg az utóbbi szorosabban az arcra simul, azonban nem véd az olyan apró átmérőjű szálló részecskéktől, mint amilyen a koronavírusé, a műtéteknél használatosak viszont hagynak rést az arc és maga a maszk között – ezt tetézi az is, hogy az emberek többsége elmozdítja az arcán a maszkot nap közben, ami máris rontja a védelmet – írja a Business Insider nyomán a hvg.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük