Sorting by

×

Rajtakapták Putyint – Az adatok a „rezsicsökkentés fenntartása” szempontjából is kijózanítók

Nem hogy kevesebbet, februárban egyazon időszak piaci szintjénél még 30 százalékkal többet is kértek tőlünk a fűtőanyagért az oroszok. Az adatok a „rezsicsökkentés fenntartása” szempontjából is kijózanító

Friss KSH adatok

Februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekorszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért – számítottuk ki a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. Eszerint a lakossági gáz beszerzésével foglalkozó, állami MVM ezer köbméterenként mintegy 1179 eurót fizethetett az oroszoknak a fűtőanyagért. Két hónappal korábban, vagyis decemberben az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dollárra rúgott. Vagyis a – lapunk által immár ötödik hónapja közölt – árarányokból egyre bizonyosabbnak tűnik: az oroszok két hónapos csúszással, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat. (Számításunk szerint az elmúlt négy év átlagában az oroszok 6,6 százalékkal még meg is fejelték a két hónappal korábbi tőzsdei szintet.)

Valaki itt nagyon nem mond igazat

Ez azért szembetűnően fura, mert a tavaly október óta élő, új, 15 éves távú magyar-orosz gázszerződés megkötése kapcsán az Orbán-kabinet váltig azt állítja, hogy az új megállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását, illetve szavaik szerint az az előző, 1995-ben megkötött megállapodásnál sokkal jobb. Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai – a jelek szerint kudarcos – „békemissziója” során azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Az ezt bizonyító, konkrét adatok közlését a felek a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza. (Pedig a megállapodásba foglaltak tiszteletben tartása mellett számos európai ország nyilvánosságra hozza eme stratégiai fontosságú termék havi átlagárait.)

A hazai külkereskedelmi kimutatások ismeretében az orosz elnököt ennél nagyobb lódításon nem is kaphattuk volna. Ha ugyanis a két hónapos időbeli csúsztatást – amely alapján tehát a két ár lényegében megegyezett – figyelmen kívül hagyjuk, arra juthatunk, hogy a magyarokra szabott februári orosz gáztarifa 30 százalékkal még meg is haladta egyazon időszak átlagos tőzsdei gázárát. A helyzetben érdemi változást eddig csak a téli szezon előtt, vagyis szeptemberben és októberben tapasztaltunk, amikor orosz gáztarifánk 22, illetve 40 százalékkal alulmúlta a két hónappal korábbi tőzsdei gázárat. Bár tavaly április és december között egyazon időszakkal összevetve olykor ennél valamivel nagyobb kedvezményt is láthattunk, az oroszok egyrészt, két hónapos csúszással bár, de következetesen alkalmazzák ránk a tőzsdei árat, másrészt idén februárban már bőven a másik irányba lengett ki az inga.

Az adatok a „rezsicsökkentés fenntartása” szempontjából is kijózanítók.

(Olvassa el a teljes cikket a Népszava oldalán!)

Kapcsolódó

átver

Egy hozzászólás itt: “Rajtakapták Putyint – Az adatok a „rezsicsökkentés fenntartása” szempontjából is kijózanítók

  • 2022.05.04 - 10:31
    Közvetlen hivatkozás

    Orbán már olyan régóta hazudik a pofankba, hogy az lenne fura,ha a gázárral kapcsolatban igazat mondott volna. Már régóta lehetne eurónk,és ha nem ilyen népnyúzó, dilettáns, saját zsebre dolgozó kormányunk lenne, és 12 év alatt arra törekedtek volna, hogy a magyar bérek közelítsenek az EU-s bérekhez,most nem lennénk nyakig a sz@rban. Ez tudható volt, hogy ez a rezsicsökkentés nem tartható sokáig, de végülis orbánnak az volt fontos, hogy a választásig tartsák, így is lett. A birkák benyalták,és ismét a nyakunkon a maffia banda.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.