A tumorok különböznek egymástól, ezért eltérően is kell kezelni őket

BZS: Lesz vajon olyan terápia, amely minden rákot gyógyít majd, vagy minden egyes daganat típusra külön technológiákat kell kidolgozni?

SK: A tumorok különböznek egymástól, ezért eltérően is kell kezelni őket. Nem valószínű, hogy egyetlen csodaszer megold majd minden problémát.

- Hirdetés -

BZS: Milyen új molekuláris technológiákat alkalmaznak a rákdiagnosztikában?

SK: Az utóbbi években olyan új technikák jöttek létre, melyekhez nem szükséges biopsziát venni a daganatokból. A jóval könnyebben hozzáférhető vérből, vizeletből vagy a gerincvelői folyadékból is meg lehet állapítani, hogy kialakult-e rák a testünkben, és ha igen, milyen eredetű. Ehhez ún. bio-markereket kell azonosítani, melyek lehetnek például a sejtekből kiszabadult DNS, egyes fehérjék, a keringésben lévő tumor sejtek, és bizonyos kis molekulájú RNS-ek (ún. mikro RNS-ek). Nagy munka vár azonban még ránk, amíg e módszerek eljutnak a klinikai alkalmazásig.

[mnky_ads id=”10552″]

BZS: Milyen újdonságokra lehet számítani a jövőben a diagnosztikát illetően?

SK: A modern terápiák alkalmazásánál ismernünk kell a rák sejtek DNS-ében végbement változásokat, hogy adekvát stratégiát tudjunk kidolgozni a daganattal szemben. A rák azonban egy dinamikus folyamat, gyorsan változik, különösen a kezelések hatására. Követnünk kell ezért ezeket a genetikai és epigenetikai változásokat, mégpedig nagyon gyorsan. A genommal foglalkozó tudomány területek óriási ütemben fejlődnek, hamarosan alacsony költség ráfordítással képesek leszünk a gyors reagálásra.

BZS: Csak a pénzhiány az oka, hogy nincsenek össznépi szűrő programok?

SK: Igen, ez az egyik ok, a rákdiagnosztika még eléggé drága. Fel kellene ismerni, hogy a rákszűrés eleinte ugyan befektetést igényel, később azonban a költségek megtérülnek. A rákbetegek kezelése sokkal drágább, mint az időbeni beavatkozás.

BZS: Mi a rák oka?

A KÉRDÉSRE A VÁLASZ A KÖVETKEZŐ OLDALON

[mnky_ads id=”10552″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét