Rákay Philip magánadományából újították fel a Petőfi család síremlékét - Városi Kurír

Sorting by

×

Rákay Philip magánadományából újították fel a Petőfi család síremlékét

Felavatták a Petőfi család megújult síremlékét szombaton a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A felújítás Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából valósult meg, a síremlék környezetét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) újíttatta fel.

Hirdetés

Petőfi mindenütt ott van, ahol magyarok vannak

“Emlékművek nem a hősöknek kellenek, hanem nekünk, kései utódoknak, akik meg akarunk őrizni, helyre akarunk állítani, életre akarunk hívni minél többet abból, amit Petőfi Sándor életműve megtestesít és a mának üzen. Emlékeznünk kell, hogy értsük a szabadság értékét”

– mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte: Petőfi mindenütt ott van, ahol magyarok vannak, és ott lesz, amíg a magyarság megmarad. Rákay Philip, a síremlék felújításának mecénása szerint a múlt tisztelete és emlékezete nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

Rákay
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b), Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója (b2) és Rákay Philip producer leleplezi a Petőfi család megújult síremlékét avatásán a Fiumei úti sírkertben. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Petőfi család 1911-ben emelt síremlékében nyugszanak Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hrúz Mária, felesége, Szendrey Júlia, gyermekük, Petőfi Zoltán, valamint a költő öccse, István. Az 1908-ban létesült sírhely a Petőfi Társaság kezdeményezésére jött létre; a szülők sírja eredetileg a Józsefvárosi temetőben volt.

Rákay Philip, a síremlék felújításának mecénása szerint a múlt tisztelete és emlékezete nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Felidézte, hogy tavaly március 15-én feleségével hozott virágot a ’48-as hősök emlékére, amikor szembesült a Petőfi család síremlékének méltatlan állapotával, ezért megkeresték a NÖRI-t, hogy megfinanszírozzák annak helyreállítását.

Az elmúlt egy évben felújították a teljes síremlék kő és fém részeit, megújultak a környező növények és a díszburkolat. A síremlék környezetét a NÖRI újíttatta fel, megvédve a gyönyörű fasort. Helyreállították a sírkert eredeti úthálózatát is a Petőfi család síremlékének környezetében.

A megújult síremlék mintegy négy méter magas, a két méter magas haraszti kő posztamensen kétméteres bronz turulmadár látható. A talapzat alsó részén bronzkoszorú található.

VK-kommentár

Nagyszerű dolog, ha sikeres magyar vállalkozóink kulturális örökségek felújítására vagy művészi tevékenységre, mecenatúrára adkoznak a “saját vagyonukból”. A bökkenő ott van, amikor egy ország tudja, hogy magánzóink vagyona állami megrendeléseken hízott helyenként kisgömböc méretűre. Jó Rákay Philip is a kampányban a Megafonra és a kormányt támogató kampányokra is szórta a pénzt. Ahogyan a régi magyar mondás tartja: “Könnyen jött, könnyen ment!”

Forrás: MTI

A kiemelt képen: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b2), Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója (j2), Rákay Philip producer (b) és felesége, Wieber Orsolya (j) a Petőfi család megújult síremlékének avatásán a Fiumei úti sírkertben. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

4,5 milliárd közpénzt a biztonságos művesekezelésekre, vagy Rákay Petőfi-filmjére adná? – Az utóbbira már kiutalták…..

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.