Rasovszky Kristóf célfotóval lett második

A Loch Lomond vizében, kissé szeles, de napos időjárásban megrendezett verseny rajtja után a francia Logan Fontaine, később honfitársa, David Aubry vezetett. A szerdán 5 kilométeren Eb-győztes Rasovszky az élbolyban haladt, eleinte két másodperces hátránnyal az ötödik volt, majd féltáv előtt a 37 fős mezőny élére állt.

Az ellenfél előbb csapott a táblára

A Balaton Úszó Klub sportolója 7500 méter után is jó tempóban úszott az első helyen, de a többiek szorosan követték. Az utolsó félkört megelőzően úgy tűnt, Rasovszky sikerét a német Rob Muffels és a holland Ferry Weertman veszélyeztetheti. A magyar úszó az öböl előtt növelni kezdte a különbséget, de a legvégén olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki címvédő holland ellenfele felzárkózott rá, s a két úszó ránézésre egyszerre csapott célba.

A célfotó alapján aztán bizonyossá vált, hogy hiába volt valamivel előrébb a veszprémi úszó, nagy riválisa csapott egy „leheletnyivel” előbb a táblára, így megvédte címét.

Huszti Dávid betegség miatt nem állhatott rajthoz

Székelyi Dániel kezdetben a 32. helyen haladt, majd 2500 méter után új lendületet vett, és több mint tíz pozíciót javított. A hajrát már a 15. helyről kezdte, a célba pedig 14.-ként érkezett. Huszti Dávid betegség miatt szerdán és csütörtökön sem állhatott rajthoz.

Rasovszky Kristóf: „Nem vagyok elkeseredve, mert sikerült két nap alatt két érmet nyernem, ami szerintem elég jó. Célfotóval kikapni az olimpiai és világbajnoktól megint egy olyan dolog, ami miatt nem igazán kell bánatosnak lenni, pláne úgy, hogy én úsztam 5 km-t tegnap, ő meg nem. A verseny úgy alakult, ahogy terveztem, az eleje kicsit lassú volt, ami kedvezett Ferrynek, ezért úgy gondoltam, féltáv után kissé megrántom. Ez be is jött valamennyire, de ettől még jött a végén, ahogy szokott, én is beleadtam mindent, amit csak tudtam, így jött ki a vége – még egyszer: egyáltalán nem érzem, hogy nagyon idegesnek kéne most lennem.”

Férfiak, Európa-bajnok:

Ferry Weertman (Hollandia) 1:49:28.2 óra
2. Rasovszky Kristóf azonos idővel, célfotóval
3. Rob Muffels (Németország) 1:49:33.7
…14. Székelyi Dániel 1:49:53.3

Rasovszky Kristóf aranyérmes 5 kilométeren

Olasz Anna 11. lett 10 kilométeren

Csütörtök reggel ismét verőfényes napsütés köszöntött Glasgow-ra és környékére, de amikor a Loch Lomond vizében elrajtolt a 31 fős mezőny, már kellemetlen, metsző szél nehezítette a körülményeket.

Eleinte a német Finnia Wunram, majd az olimpiai bajnok holland Sharon van Rouwendaal vezetett. Olasz Anna 2500 méter után kilencedik volt kilenc másodperces hátránnyal, Novoszáth Melinda 14., Sömenek Onon Katalin pedig 24. helyen haladt.

Az olimpiai címvédő vezetett

Féltávnál is – az egy nappal korábban 5 kilométeren is győztes – Van Rouwendaal vezette a kilencfős élbolyt, a magyarok közül Olasz 38.4 másodperccel követte őt a tizedik helyen, Novoszáth 20., Sömenek pedig 22. volt.

A folytatásban az olimpiai címvédővel csak egy honfitársa, valamint Wunram és két olasz úszó tudta tartani a tempót, sőt, egy görög, egy portugál, és később egy orosz versenyző feladta a küzdelmet. Az utolsó kör előtt Olasz 11. volt 1:50 perces hátránnyal, Sömenek a 19. pozícióba került, Novoszáth pedig 21. volt, de ők már több mint négy és fél perccel le voltak maradva az élmezőnytől.

Olasz Anna csalódott

A hajrában már látszott, hogy az elsőség Van Rouwendaal és Giulia Gabrielleschi között fog eldőlni. A befutó végül nem hozott nagy csatát, mert a holland magabiztosan ért elsőként célba, így 2014 után ismét Európa-bajnok lett ezen a távon.

Olasz Anna 11. helyen zárt csaknem háromperces hátránnyal, Sömenek Onon Katalin 18., Novoszáth Melinda pedig 21. lett.

Olasz Anna: „Csalódott vagyok, mert dobogóra akartam kerülni, és nem igazán szoktam magamnak irreális célokat kitűzni. Nem értem, hogy a belerakott munka miért nem jött ki. Nagyon fura érzés volt úszni a ruhában, a testemről szakadt a víz, miközben a fejem fázott, a szervezet szerintem elég furán reagálja le ezeket…”

Sömenek Onon Kata: „Nem sikerült úgy a verseny, ahogy szerettem volna. Az biztos, hogy én az életben többé nem akarok neoprén ruhában úszni!”

Novoszáth Melinda: „Függetlenül a helyezéstől annyira nem volt rossz verseny, érdekes volt, sajnos, azt kell mondanom, muszáj lett volna ebben a ruhában edzeni, bármennyire is nem esik jól úszni benne.”

Mi várható még a héten?

Szerdán 5 kilométeren a férfiaknál Rasovszky Kristóf aranyérmes, Székelyi Dániel tizedik lett. Csütörtök kora délután 10 kilométeren Rasovszky, Székelyi és Huszti Dávid, szombaton a Huszti, Novoszáth, Olasz, Rasovszky összeállítású vegyesváltó, vasárnap pedig 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek képviseli a magyar színeket.

Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: a vizes sportágakon kívül a torna, az evezés, a golf, a triatlon, és a kerékpár kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.

Nők, Európa-bajnok:

Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:54:45.7 óra
2. Giulia Gabrielleschi (Olaszország) 1:54:53.0
3. Esmee Vermeulen (Hollandia) 1:55:27.4
…11. Olasz Anna 1:57:43.8
…18. Sömenek Onon Katalin 2:02:12.4
…21. Novoszáth Melinda 2:02:28.9

Forrás: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük