Connect with us

Kerítésen innen

Re-palack díj van, már csak a visszaváltó automata hibádzik – No meg a pénztáros, aki erre felhívja a gyanútlan vevő figyelmét

Re-palack díj van, már csak a visszaváltó automata hibádzik - No meg a pénztáros, aki erre felhívja a gyanútlan vevő figyelmét
Megosztás

A Re-palack visszaváltás fájdalmas útján. Ma jöttem rá, hogy miért kell a Lázár János által is bőszen hangoztatott kiebrudalás lehetőségével élni a „gonosz multik” ügyében! Ugyanis, ha nem lennének, akkor a kutyának sem tűnne fel, hogy a hazai üzletláncok -CBA és tsai.- mennyire tesznek vásárlóik érdekére és egyáltalán a tényre, hogy belőlük élnek. Re-palack-ügy a gyakorlatban.

CBA-kaland 2024 Magyarországán

A párom cukorbeteg, ezért nagyon megörültem, hogy az egyik ásványvíz gyártó olyan ízesített vizet dobott piacra, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Nosza, gondoltam, viszek haza próbára minden ízből. A  kísérlet bevált, így mentem az újabb adagért a „sarki” CBA-ba, hiába fogadkoztam, hogy ha tehetem, nem hozzájuk viszem a pénze, de hát a lustaság…. Elég lassan ment a pénztárnál a kosaramért fizetendő kiszámolása, így néztem a kijelzőt, hogy mi mennyi. Feltűnt, hogy többször kiírta a gép az 50 .- forintos összeget, amiért manapság már semmit nem lehet kapni. Kiderült, hogy az a palack-díj. Kérdeztem a pénztárost, hogy hol tudom visszaváltani, ha már megvettem, amire -ahogyan ez itt szokás- nem figyelmeztetett sem egy Rogán-tacepao, sem egyik eladó, sőt maga a pénztáros sem, amire a válasz az volt:

„…hát itt nem….”

Elvártam volna egy szájsarokból odavetett

„bocsánat, de dolgozunk az ügyön”, vagy .”..néni, ne dobja ki, mert re-palack…” – féle mondatot, de nem jött.

Hol van ilyenkor a Szentkirályi-féle minőség-díjas árfigyelő?

A kishölgy elmagyarázta, hogy mit és hogyan, csak azt nem mondta, hogy hol:

@alexandra.szentkiralyi Tudni akarjátok, hogy működnek majd az új visszaváltó automaták? Megmutatom! #REpont #visszavaltas #ujrahasznositas #üveg #műanyag #aluminum #szentkiralyialexandra #nekedbe ♬ Little Things – Tiqta

Egyébként

„Az üvegvisszaváltásra kötelezett élelmiszert árúsító kiskereskedelmi egységek azok amelyek 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkeznek, de kötelező erre a feladatra minden 1000 főnél nagyobb lélekszámú helyen is kialakítani egy helyiséget.”

-szól a Magyar Közlöny megfogalmazása, vagyis a nagyobb üzletekben kötelezően el kell helyezni a tevékenységet végző automatákat.

A nagy kérdés, mint Magyaroroszágon általában, hogy kit akar majd a kormány helyzetbe hozni és ki lesz a kiválasztott aki gyárthatja, vagy kereskedhet az üvegvisszaváltó automatákkal.

Év elejétől működik az 50 forintos palackok – hivatalos néven egyutas italos palackok – kötelező visszaváltási rendszere. Pár hete már meg is vásárolhatjuk az elsőket, amiken ott virít a

„Vigyél vissza! 50 Ft”

feliratú logó. Ezt a díjat vásárláskor ki kell fizetnünk, de visszakapjuk, ha a kiürült palackot visszavisszük, és bedobjuk az automatákba. Egyszerűnek tűnik, de... A hulladékkoncessziót elnyerő Mol hulladékos leánycége, a Mohu által üzemeltetett visszaváltható palackok rendszere (még hivatalosabb néven DRS-rendszer) ugyan január 1-jével él, és már van, ahol ott vannak a visszaváltó automaták a boltokban – sőt elkészültek az első mobil visszaváltó berendezések is, de mi légyen a többi hellyel?

  • Kötelezhető-e a vásárló, hogy kölcsönözzön a boltnak, Mohu-nak, államnak, bárkinek 50.- Ft./db -ot, amennyiben nem tartja be a „szerződés” rá eső részét?
  • Árusíthat úgy egy üzlet ilyen palackba csomagolt árut, ha alkalmatlan megoldani a visszavételt?

MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

A rendszer értelemszerűen ezzel az 50 forintos betétdíjjal áremelést hoz az italoknál, de a 24.hu most arról ír, hogy a drágulás mértéke ennél nagyobb is lehet. A lap megkereste Nagy Miklóst, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) szakmai titkárát, aki rámutatott:

az italcsomagolásokat használó gyártócégeknek csatlakozási díjat kell fizetniük a jelenlegi szabályok szerint 5 éven keresztül a DRS-rendszer működtetését és a visszaváltó automatákat biztosító Mol-leányvállalatnak, a MOL MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek.

A társaság

ebből finanszírozza majd utólag a visszaváltó automaták több mint 50 milliárd forint értékű beszerzését. Ez a díj pedig Nagy szerint csomagolóeszköz-típustól függően darabonként 1-8 forintos pluszköltséget ró a gyártókra.

További pluszköltség Nagy elmondása szerint, hogy

a gyártóknak meg kell fizetniük a szolgáltatási díjat, amelyből a MOHU a hulladékgyűjtést, -válogatást és -hasznosítást finanszírozza.

Ez megegyezik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) díjjal, amelyet a kötelező visszaváltási rendszerben nem érintett vállalatok is megfizetnek.

Ez az összeg darabonként 10-20 forint között lehet majd, attól függően, milyen a csomagolás típusa.

Nagy szerint ezeket az 50 forintos betétdíjon felüli tételeket a gyártók előbb-utóbb beépítik a termékek árába, amennyiben a kiskereskedők elfogadják ezt, de legalábbis törekedni fognak erre. További pluszköltség még például a követelményeknek megfelelő, új italpalackos címkék tervezése, azok regisztrálása a MOHU-nál. De a visszaváltó automaták üzemeltetőire, vagyis a kereskedőkre is pluszköltségeket ró az új rendszer.

A MOHU gépi üzemeltetési hely esetén: 7,5 forint + áfa / palack, kézi visszaváltási hely esetén: 5 forint + áfa / palack darabdíjat fizet az üzemeltetőknek a visszavett palackok után, ám ezeket a kereskedelmi érdekképviseletek az egyeztetések során kevesellték, mert úgy számoltak, hogy az üzemeltetés bekerülési költsége ennek a dupláját teheti ki. Várhatóan ez is áremeléshez vezet majd.

Úgyhogy készítse a már ürülőben lévő bukszáját mindaz, aki nem szereti a csapból folyó vizet, bár az sem olcsó.

re-palack

Szerző