Sorting by

×

Die Welt: nem működik a konzervatívok érték-iránytűje – A német uniós pártoknak már régen meg kellett volna szabadulniuk Orbán Viktortól

A német uniós pártoknak már régen meg kellett volna szabadulniuk Orbán Viktortól – véli Franziska Brantner, német zöldpárti politikus, pártjának európai ügyekkel foglalkozó szóvivője a jobboldali konzervatív lapban megjelent véleménycikkében.

A konzervatívok, köztük a német uniós pártok a legutóbbi időkig körül udvaroltak Orbánt,

Horst Seehofer és Alexander Dobrindt mindvégig fedezte, és Armin Laschet, a CDU új elnöke úgy hallgat, mintha nem lenne köze az európai kereszténydemokrácia jövőjéhez. Orbán ezt a védelmet arra használta fel, hogy szisztematikusan leépítse Magyarországon a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat.

A konzervatívok egészen az önfeladásig kitartottak a demokrácia lerombolója mellett, abban a naiv reményben, hogy meg tudják állítani, de mindenekelőtt hatalompolitikai számításból. A konzervatívok e magatartása megerősítette a szélsőjobbot, és megosztotta Európát.

Veszélyes és hamis Manfred Weber érvelése,

amely szerint a jobboldali populisták készségesen nyitják az ajtót a baloldalnak Európában. A jobboldali populisták és radikálisok nem baloldali rémkísérteteket, hanem valós veszélyt jelentenek a demokráciánkra nézve. Le akarják, és ahol tudják, le is fogják rombolni a jogállamunkat.

„Aki Weberhez hasonlóan érvel, az nyilván még a németországi jobboldali radikális gyilkosságok, és a neonáci AfD-nek a Bundestagba jutása után sem ért semmit, vagy felelőtlenül azon van, hogy szekértáborokra osztó kampányba kezdjen a németországi választások előtt.”

– írta Brantner.

A továbbiakban részletesen szembeállította pártja programját Weber elképzeléseivel.

Úgy tűnik, hogy nem működik a konzervatívok érték-iránytűje. Európa, továbbá szociális és gazdaságpolitikánk jövőjéről érdemes vitatkozni, de előbb a demokratáknak, a jobb- és a baloldalról, egységre kell jutniuk abban, hogy a demokrácia és a jogállamiság nem képezheti alku tárgyát. A CDU-nak és a CSU-nak pedig végre ki kell állni azért, hogy Orbánt kitegyék az Európai Néppártból is, és le kell tennie a voksát a hatékonyabb strukturális szabályozások, valamint a korrupció és a nepotizmus elleni intézkedések mellett.

„Minden más az Európa alapító atyái által képviselt értékek újabb elárulása, a szélsőjobboldali populistáknak szóló újabb invitálás lenne”

– írta a zöld politikus.

Forrás

 

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.