Rejtély, vagy mégsem? 600 millió forintot utalt a zimbabwei kormány egy magyar bankszámlára

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormányzat – állítja egy helyi lap cikke alapján a G7.hu. A ZimLive be is mutatja az erről szóló levelet, amelyet az Interpol budapesti irodája küldött el a hararei irodába április végén.

…a koronavírus-járványt kihasználva….

A cikk szerint a zimbabwei kormányzat a koronavírus-járványt kihasználva

túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégekkel szerződve, amelyek a zimbabwei elnökhöz, EMMERSON MNANGAGWÁhoz köthetők.

Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol levele alapján egy albán születésű férfi alapított még 2017-ben. A férfi megszerezte az olasz állampolgárságot, decemberben pedig svájci cégének két bankszámlát nyitott meg Magyarországon, a Magnet Banknál.

Március elején a svájci cég alapított egy magyar leánycéget is,

majd két héttel később a zimbabwei pénzügyi és gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra. Az Interpol levele alapján a Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán

A levélben az is szerepel, hogy a NAV-tól értesültek a pénzmosásgyanús esetről. A NAV annyit írt a G7 megkeresésére, hogy

folyamatban lévő ügyről nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket.

A zimbabwei elnök, Emmerson Mnangagwa 2017-ben került hatalomra, miután a Zimbabwét évtizedeken át utaló Robert Mugabét lényegében megpuccsolta a saját pártja. Az elnyomás és a korrupció azonban nem csökkent Mnangagwa vezetése alatt.

Adalék….

A magyar tulajdonban álló Magnet Bankot egyébként kétszer is megbüntette a Magyar Nemzeti Bank a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt. 2014-ben az MNB „a Bissau-guineai útlevelekkel megnyitott számlák kapcsán” folytatott le egy vizsgálatot. „Számos hiányosságot állapított meg” a nemzetközi szankciós listákkal kapcsolatos szűréseknél, amiért 19 millió forint bírságot szabott ki.

magaslati ponton

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük