Kerítésen innen

Rekord alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál

Szolnok

Rekordalacsony a Tisza vízállása Szolnoknál – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

A Tisza vízgyűjtőjén hónapok óta tapasztalt csapadékhiány következménye “már szembetűnő”

A közlemény szerint a rendszeres mérések kezdete, a 19. század közepe óta nem volt olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, mint csütörtökön: mínusz 280 centiméteres vízállást mértek. Szolnoknál az eddigi legkisebb vízállást 2003. augusztus 21-én mérték, mínusz 279 centimétert.

Az OVF kiemelte: A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) a Kiskörei Vízlépcsőnél alvízi mínusz 320 centiméteres vízszinttartásra tért át annak érdekében, hogy a Szolnokon és a környező településeken élő, mintegy 100 ezer ember ivóvízellátásáról gondoskodó Szolnoki Felszíni Vízmű zavartalan működéséhez szükséges minimális vízszintet biztosítani tudja – ismertették.

A folyók alacsony vízhozama ellenére a mezőgazdasági célú vízszolgáltatás egyelőre zavartalan a Tisza mentén, köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső felett, a Tisza-tóban előrelátóan betárolt vízkészletnek – írták.

Tisza
Kagylók a homokos parton Szolnoknál, ahol a csapadékhiány miatt a Tisza alacsony vízállása -280 centiméterrel új negatív rekordot ért el. Fotó: MTI/Mészáros János

Bringa ring a Tisza tó körül — átadták a bicikliút utolsó szakaszát is

Friss híreink

About Author

Comment here