Reménytelen…

…Mármint I. Viktor, Orbanisztán fejedelme. És ez nemcsak afféle szerény vélemény, ez tény, tény tény. A legilletékesebbtől tudhatjuk. Tőle, magától.

Sajtótájékoztatón előlegezte meg – nyilván, mert jól értesült, hisz’ azzal indított: „Már megjött Berlinből az utasítás” –, hogy megszavazza ma a Sargentini-jelentést a Néppárt, amelyhez ő, mint tudatta, lojális. A Néppártból pedig, vélte, a pártját csakis Fideszt oda invitáló Helmuth Kohl rúghatná ki, aki sajnos nem él.

A tájékoztatót a tudósítás szerint (az egyes és a fejedelmi többes számot egyaránt használva) avval zárta: „tudok én harcolni remény nélkül is. Maradunk és harcolunk”.

Szóval nincsen nékije reménye. Reménytelen.

Ezt amúgy már onnan is sejthetjük, hogy egyrészt azt fejtegette „aki gondolkodni, tárgyalni, egyezkedni képes, az politikus, aki nem, az mehet a levesbe”, ám másrészt a CEU-ra és az NGO-kra és a civil szervezetekre vonatkozó kérdésre közölte: ő ugyan nem fog kompromisszumot kötni.

És persze még onnan is: maradni akar(nak), és harcolni.

Erre amúgy van esélye a fejedelemnek és a pártjának: reményt adhat neki(k) mégis, hogy meghívta és várja a radikális, migráció-ellenes jobboldali EP-frakcióba Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére. (Bár, azért talán mégsem mindegy, hogy O.V. és az ő Fidesze az Európai Parlament legnagyobb vagy legkisebb frakciójába tartozik. Az utóbbi sansz kissé halványítja ezt az új reménysugarat…

*

Ezek után már tényleg izgatottan várom a mai EP-szavazás eredményét, és kivált a fejleményeket. Szeretném tudni, gondolom sokadmagammal, hogy akkor lesz-e itten némi remény az európai normák tekintetében a honi köznépnek vagy marad minden a régiben…

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük