Sorting by

×

Rendkívüli bejelentés: 3 Közép-európai ország vezetői villámlátogatásra érkeznek Kijevbe

A bejelentés szerint a háború sújtotta Kijevbe látogat a három ország kormányfője. A bejelentés rendkívüli jelzésértékkel bír: Oroszország óriási kockázatot vállalna, ha úgy bombázná Kijevet, hogy ott uniós és NATO tagállamok miniszterelnökeit tartózkodnak.

Az Európai Bizottság megbízásából érkeznek

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel – közölte a varsói kormányfői hivatal.

A közlemény szerint a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, az útról előzőleg Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, a nemzetközi szervezetek, ezen belül az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

A látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió “egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára”, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot – írták.

Az útról az Európai Tanács múlt heti párizsi értekezletén született előzetes döntés, a lengyel diplomaták az ENSZ mellett a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetőit is tájékoztatták róla – mondta el Dworczyk.

(Forrás

Frissítve!

A hvg.hu kíváncsi lett, hogy vajon Orbán Viktort hívták-e erre az útra, illetve tervez-e Orbán a közeljövőben Kijevbe utazni, ezért kérdéseket küldtek a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, és a miniszterelnök sajtófőnökének, Havasi Bertalannak. A lapnak Havasi válaszolt, aki a beszámolójuk szerint ezt írta:

A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

(Minden az orosz-ukrán háborúról!)

 

 

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.