Rendkívüli lapzsemle - Kukorelly a Liget tönkreépítéséről: katasztrófa! - Városi Kurír

Sorting by

×

Rendkívüli lapzsemle – Kukorelly a Liget tönkreépítéséről: katasztrófa!

Rendkívüli lapzsemle! Orbán az áprilisi választásokat félreértelmezve azzal fenyegetőzik, hogy a Városliget nem menekülhet a fideszes betonlobbi elől.  Sokan legyintenek, ha politikus bírálja ellenfele mániáját. Karácsony Gergely erős szavait azonban köztiszteletnek örvendő független értelmiségi felháborodása is alátámasztja. Kukorelly Endre a Magyar Kultúra Napjára időzített avatás után nyilatkozott a Klubrádióban Szénási Sándornak: ebből az emlékezetes nyilatkozatból idézünk.

Hirdetés

“Nem értek ezzel egyet, szörnyű!”

“Örül az ember, ha valami kulturális infrastruktúra épül. A magaskultúra pária helyzetben van a mai világban, és ezért ha valami épül, ha az intézményrendszer erősödik, arra vigyázni kell, annak örülni kell.

Nyilván nagyon jó, hogy létrehozták a Magyar Zene Házát.

Nagyon nem értek azoban egyet azzal, hogy a Városligetbe kerültek azok az épületek. Katasztrófának tartom. Nemcsak hogy nem éértek vele egyet, hanem szörnyűnek tartom.

Teljesen egyetértek ebben a Karácsony Gergellyel. Már évek óta úgy gondolom, hogy ez félreértés. Egész egyszerűen azt kellett volna csinálni, hogy ezt a múzeumnegyedet a Nyugati pályaudvar rozsdaövezetébe helyezik.

Ott szépen rekultiválni a talajt, és felépíteni ezeket a szép épületeket, bevonva a Nyugati pályaudvar épületét, és a Városligetet békén Kellett volna hagyni, azt bfásítani kellett volna. Azokat az épületeket nagyon helyes, hogy lebontották, amelyek addig elcsúfították a Ligetet, de oda egyszerűen fákat kellett volna telepíteni Hiába mondja a Baán, akit egyébként nagyra tartok és nagyon bírok, mint a Szépművészeti Múzeum igazgatóját, hogy nem lesz ott kevesebb fa, hiába nem csökken, és én ezt el is hiszem neki, de nem nő radikálisan!”

Sokkal több zöldet a fulladozó Budapestre!

“Budapest annyira be van építve, annyira elképesztően túl van építve, és továbbra is beépítik, teljesen agyament módon, hogy minél több zöoldfelületet kellene biztosítani. Ez triviális, szerintem mindenki számára triviális. Meggyőződésem, hogy akik védik ezt a koncepciót, politikai okokból teszik. Szánalmas, hogy igenis, már cask azért is be lesz építve a Városliget, mert úgy döntöttek…

(Megnézte Kukorelly Endre a Magyar Zene Házát? – kérdezte Szénási Sándor.)

Nem, az az igazság, hogy védem magam. Komolyan. Ott töltöttem a gyerekkoromat, Az Andrássy úti (Népköztársaságnak hívták persze, cask a családban sose mondták ki ezt a szót) általános iskolába jártunk, és állandóan a Ligetbe jártunk, ott fociztunk, Az egész osztály kivonult minden nap. Akkoriban, az én korosztályomban mindenki focizott. Gyakorlatilag ott töltöttem minden időmet a Licsóban, és az, hogy ott most ilyen épületek keletkeznek, egyszerűen fájdalmas. Zsigeri fájdalmat érzek ez ügyben.

(Mi a véleménye az Opera Eiffel Műhelyházáról? – kérdezte Szénási Sándor.)

Az viszont gyönyörű! Az tényleg fantasztikus, le a kalappal! Azzal semmi probléma nincs, nulla kifogás. Csodálatosak ezek a régi ipari épületek, ha felújítják és közcélra vagy lakáscélra hasznosítják őket. A múlt századi ipari építkezést lenyűgözően ízléses volt.”

A gteljes beszélgetés itt található.

Minden amit a Liget projektről írtunk!

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.