Rendkívüli! Szigorítja az országba belépést a kormány, itt vannak a részletek!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntéseket osztja meg a nyilvánossággal.

“..a helyzet súlyosságát mutatja, hogy istentiszteleti időben van tájékoztató…”

Orbán Viktor már a pénteki rádióinterjúban arról beszélt, hogy néhány nap alatt eldől, milyen esetleges szigorítások kellenek. Közben a környező országokból, így Romániából és Horvátországból is olyan hírek jönnek, hogy minden eddiginél több a napi fertőzöttek száma. Kásler Miklós szombaton azt mondta, ahol most vagyunk, az a második hullám határa.

Gulyás Gergely elmondta, a helyzet súlyosságát mutatja, hogy istentiszteleti időben van tájékoztató. Folyamatosan figyelemmel kíséri a kormány a fertőzöttek számát a környező országokban és a világban és látják a rossz folyamatokat.

Magyarországon továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma

Az operatív törzs javaslatára a kormány további korlátozást itthon nem hoz. A határellenőrzést szigorítják. Három kategóriába sorolják az országokat. Vörös, zöld és sárga. A legsúlyosabb helyzet a vörös országokban van, a zöldben pedig a legenyhébb.

Ezeket az országokat a tisztiorvosi szolgálat teszi közzé folyamatosan. Magyar állampolgárok esetében zöld ország esetében bárki beléphet, minden korlátozás nélkül Magyarországra. A másik két országból egészségügyi vizsgálat történik és ha fertőzésgyanú van, 14 napra karanténba kell vonulni.

Sárga országból érkezés esetén egy negatív teszt után lehet szabadulni a karanténból, vörös ország esetén ehhez kettő negatív teszt szükséges.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy további hazai korlátozások bevezetése egyelőre nem indokolt, de

a kormány által elfogadott kormányrendelet szerint három kategóriába fogják sorolják az államokat a fertőzöttség mértéke szerint: vörös, sárga és zöld kategóriába.

Az országok listáját újra és újra felül fogja vizsgálni, jelenleg a következő besorolás érvényes:

  • sárga: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA
  • vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna

Magyar állampolgár esetén zöld jelzésnél bárki, bármilyen kontroll nélkül beléphet

Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem karanténba kell vonulnia. A sárga ország esetén az első negatív teszt után szabadulhat a karanténból, de csinálnak egy második tesztet is. Vörös esetén két negatív teszt kell.

Ha a külföldi állampolgárok vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek, nem léphetnek be Magyarországra

Sárga országból való érkezés esetén a magyar állampolgárokra vonatkozó feltételek érvényesek.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségeit, ezt követően mindenkinek magának kell vállalnia. A tranziforgalomra és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük