Sorting by

×

Rendőrkézen a drog-mama és csapata – kik azok az embercsempészek?

​​​​​​​Egy 25 éves magyar nő, a „mama” rendkívül szervezetten, nemzetközi szinten irányította drog-kereskedő bandáját. A  “mama” futárait és őt magát is a cseh társszervekkel együttműködve fogták el a magyar rendőrök.

Fedőneve “mama”

A hatóság drog-kereskedelem bűntett gyanúja miatt folytat eljárást a 25 éves M. Alexandra Mária ellen. A gyanú szerint a 25 éves „mama” fedőnevű nő rendszeresen vásárolt drogot külföldről, a marihuánát rokonok és futárok révén hozatta be az országba. A drog-futárok részére megszervezte a pénzváltást, a vonatjegy vásárlását, a beszerző utakat pedig folyamatosan koordinálta, majd a beérkező árut tovább értékesítette.

  • A nő férje és unokaöccse 2020. július 12-én bukott le egy kilogramm marihuánával a Kelenföldi Pályaudvaron, amikor vonattal  Bécsből Budapestre hozták a kábítószert.
  • Egy másik futárt 2020. október 23-án fogtak el a rendőrök a szobi vasútállomáson, amikor egy Szlovákiából érkező vonattal több mint három kilogramm kannabiszt csempészett be az országba.
  • A nő utasítására hozott kábítószert az a férfi is, akit a rendőrök szintén a szobi vasútállomáson fogtak el 2020. december 4-én, és ruházatába rejtve öt csomag, mintegy egy kilogrammnyi kannabisz volt.

Az utóbbi  a két ügyben a Váci Rendőrkapitányság folytat eljárásokat.

+ Egy ki embere csempészet

„Mama” nem csak kábítószerben utazott. A rendőrök a nőt akkor fogták el Kunszentmártonnál, amikor 2021. január 11-én egy társával hat szír illegális migránst szállítottak autójukkal. A cél az volt, hogy a déli határtól átutaztassák őket az országon. Az embercsempészés ügyében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

A nőt a rendőrök bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Ki is az az embercsempész?

2015 óta nap mint nap egyre többször és többször hallunk a migránsokat ide-oda szállítgatóembercsempészekről de vajon tudjuk-e, hogy szakszerű fogalmak szerint  kit nevezhetünk valóban embercsempésznek?

Dr. Lakatos Ádám ügyvéd így ír az embercsempészetről:

“Hatályos büntetőtörvényünk szerint embercsempészés (embercsempészet) bűntettét (Btk. 353. §) követi el az a személy, aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt. Kiemelkedő társadalomra veszélyessége miatt már a bűncselekmény alapesetét is akár három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény. Az embercsempészés (embercsempészet), bár bűnsegély szerű bűncselekmény, azonban a jogalkotó külön, önálló bűncselekményként nevesít a közigazgatás rendje elleni bűncselekmények között. A bűncselekmény elkövetője, azaz az embercsempész bárki lehet, a bűncselekmény passzív alanya pedig az, akinek az elkövető az államhatár átlépéséhez jogszabályi rendelkezések megszegésével segítséget nyújt. Ilyen jellegű segítségnyújtás lehet pl. az államhatáron történő átszállítás, az útbaigazítás, a tanácsadás, térkép átadása megrajzolt határátlépési útvonallal, valamint akár a határátlépés előtti éjszakán szállás biztosítása, élelmiszerrel vagy ruhával történő ellátás is, amennyiben az elkövető tisztában van azzal, hogy mit tervez az a személy, akinek segítséget nyújt. Fontos kiemelni, hogy az embercsempészés nem csak az országhatár közelében, hanem az országban bárhol, sőt, az ország határain kívül is elkövethető.”

drog

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.