Repedés a Fidesz egységén

Többen nem azt keresik, mi, hanem hogy ki a hódmezővásárhelyi bukás oka. Vezető kormánypárti személyiségek akarták ráhúzni Lázár Jánosra a vizes lepedőt, de Orbán Viktor gyorsan betömte a rést a pajzson. Megbomlott a megbonthatatlan?

Nem csal a látszat, tényleg megrengette a Fidesz magabiztosságát a hódmezővásárhelyi vereség. Orbán Viktor kormányfő egy héttel korábban, évértékelő beszédében még ellenzékváltó hangulatról beszélt, pénteken viszont már ismét rendkívül idegenellenes beszédet tartott a rádióban.

Ezzel lényegében eldőlt: tévedt, aki azt gondolta, enyhül a kampány hangvétele, épp ellenkezőleg; erőteljesebbé válik a Fidesz részéről a választásokig.

Ám ez valóban nem volt ennyire egyértelmű még a hét elején. A vasárnapi kudarc után ugyanis a Fideszben komoly sürgés-forgás kezdődött; szinte gyermetegnek tűnő pozícióharcok fedték fel a kormányoldalon régóta meghúzódó, ám teljes nyilvánosságot valójában sosem kapott törésvonalakat. Így sokak meglepetésére, a kormánypártban is beindult az eddig inkább csak az ellenzék soraiban megszokott „kibeszélősdi”.

Rogán Antal pedig már egy korábbi kommunikációs eligazításon is egyértelművé tette álláspontját: nem lehet menet közben változtatni az országos kampány irányán, hangsúlyain, a Fidesznek továbbra is az országvédő imázst kell erősíteni.

A fideszes holdudvar „nagy nevei” hétfőn és kedden még a „dedós sorosozás” visszafogása mellett érveltek, most pedig már újra belesimulnak a központi kommunikációba: a gyűlöletkampányba, mely a bevándorlók mellett ma más a magyar cigányságot is ostorozza.

Arra ugyanakkor a Fidesz boszorkánykonyhájában még mindig nem találtak választ, hogyan fordulhatott elő, hogy saját mérésük – amelyet ezúttal nem a Századvéggel, hanem egy másik elemzőcéggel készíttettek – még néhány nappal a bukás előtt is 70-30 arányú Fidesz-fölényt mutatott Vásárhelyen.

Egy biztos: Hódmezővásárhely, a fideszes fellegvár elvesztése ekkora aránnyal az Orbán-kormány számára valóban jelentős csapás, elsősorban az időközi és az országgyűlési választások közötti rövid idő miatt.

A kudarc okát pedig mindig meg kell nevezni: ezúttal Lázár Jánost találták meg a Fideszben, aki – a 168 Óra több kormánypárti forrása szerint – nem hagyott érdemi beleszólást a kampányba a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, s a kommunikációs központ számára. Többen kifejezetten ennek tudták be a vereséget, szerintük ugyanis Lázár: „a többszöri figyelmeztetés ellenére is helyi eredménykampányt akart folytatni, holott az országos negatív kampány, megtámogatva a központi üzenetekkel, láthatóan hatékonyabb”.

A Fideszt megbolygatta a hódmezővásárhelyi vereség. Többen ezt megpróbálták kihasználni arra, hogy üssenek a korábban a visszavonulását is meglebegtető Lázár Jánoson, ám Orbán Viktor azonnal reagált, s csütörtökön közös miskolci kampányolással igyekezett demonstrálni: bizalma töretlen kancelláriaminiszterében. Orbán pénteken pedig már azt is leszögezte: „jó kampányt vittünk Vásárhely fejlődéséről”.

(Forrás: 168 Óra)

Kapcsolódó:

Hazudtak Lázárék, Hódmezővásárhely úszik az adósságban – ÉLŐ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük