Rés a pajzson, avagy a józanész diadala, Müller Cecília friss bejelentése

A járvány kitörésekor, szinte az első az egészségügyet érintő megszorítások között rendelte el Müller Cecília, a kórházi látogatási tilalommal szinte egyszerre az úgynevezett egynapos ellátások felfüggesztését is.  Úgy látszik az egészségügyi kormányzat párhuzamosan azzal, hogy befejezéséhez közelít az egészségügyben dolgozók beoltása a koronavírus ellen, ezen a területen enyhít először a szigoron.

A Kásler-Müller tandem egy pillanatra összekaphatta magát

Az operatívtörzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília  bejelentette, hogy Kásler Miklós engedélyezte az ún. egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi ellátórendszerbe. A szájsebészeti és a fül-, orr-, gégészeti beavatkozásokon kívül az összes egynapos ellátást igénybe lehet venni a megfelelő higiénés előírás betartásával. Fontos, hogy aki igénybe akarja venni, annál 72 órával korábban PCR-tesztet végeznek. Ha az negatív eredményt hoz, az orvosi beavatkozás napján egy antigén alapú gyorstesztet is elvégeznek nála.

Egy nap az egy nap

Ma Magyarországon mintegy 300-féle beavatkozást lehet egynapos ellátásban végezni, így például sérv-, epe-, visszér- vagy szürkehályogműtétet, egyes nőgyógyászati beavatkozásokat, vagy bizonyos kézsebészeti- és térdműtéteket, de a szájsebészet  és a fül-orr-gégészet területén is alkalmazzák, ez utóbbi két területre nem terjed ki a mostani lazítás.

A 16/2002. (XII. 12.) ESzCsM rendelet értelmében egynapos sebészeti ellátás keretében műtét akkor végezhető, ha a beteg:

általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe rendszerbetegsége van funkcionális kiesés nélkül, amely miatt nem igényli a műtét utáni szoros megfigyelést;

várhatóan a műtét alatti vérvesztesége miatt vérátömlesztést nem igényel, és a műtét utáni fájdalma várhatóan minimális lesz;

felnőtt esetében önellátó, gyermek esetében az otthoni gondozása biztosított;

nyilatkozik arról, hogy lakás- és higiénés körülményei megfelelőek; tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény személygépkocsival (mentővel) – átlagos forgalmat figyelembe véve – 30 perc alatt elérhető; tartózkodási helyén telefon biztosított; hazaszállításakor és a tartózkodási helyén a műtétet követő éjszakán részére a felügyelet, valamint szükség esetén a megfelelő egészségügyi ellátáshoz jutás lehetősége biztosított; hozzájárul a műtét egynapos sebészeti ellátás formájában történő elvégzéséhez.(WEBBeteg)

A fenti eddig is érvényben lévő szabálysorhoz került most hozzá:

72 órával korábban PCR-tesztet végeznek

amennyiben a PCR-negatív beavatkozás napján egy antigén alapú gyorsteszt zárja feltételek sorát.

Kapcsolódó:

Müller

Egy hozzászólás itt: “Rés a pajzson, avagy a józanész diadala, Müller Cecília friss bejelentése

  • 2021.02.03 - 18:44
    Közvetlen hivatkozás

    Istent játszanak , elmebeteg banda OV val az élen, undoritó egy banda, érdekli ezeket az emberek élete???? nEM csak a pénz, hatalom… alja patkányok

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük