Rétvári üzent az MTA renitenseinek: hátrább az agarakkal! 0 474

retvari

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a hétfőn zajló 189. közgyűlésén kiállt amellett, hogy az oktatásügyben határozott változásokat tartanak szükségesnek. A 80 százalékos többséggel elfogadott állásfoglalás több konkrét kritikát fogalmaz meg az eddigi oktatáspolitikával szemben és a reform kialakításához készek „minden segítséget megadni”.

A szokatlan erély kiverte a biztosítékot

Lovász László MTA elnöke szerint lemaradtunk a világtól, az iskolának kreativitásra és csapatmunkára is jobban kellene tanítania. Bár a közoktatás-fejlesztés nem feltétlenül tartozik a Magyar Tudományos Akadémia fő profiljába, az egyre romló PISA-eredmények után elkezdtek egy Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programot – erre egyelőre a minisztérium nem ad támogatást, és a most készülő új Nemzeti Alaptanterv kialakítása is nélkülük zajlik.

továbbra is vállaljuk, hogy a Nemzeti alaptantervről részletesen, minden szakértői erőnket mozgósítva véleményt mondunk, illetve tanácsot adunk.


Rétvári nyerte el a lehetőséget a válaszadásra

Közösségi oldalán – hol másutt beszélne meg egy ilyen fontosságú dolgot – az alábbiakat egyértelműsítette:

Az MTA nem elegáns kívülálló az oktatás megújítása terén, hiszen az alapításától fogva, azaz cca. másfél éve részesei a köznevelési kerekasztalnak. Az MTA minden ülésen részt vesz, és a felállított munkacsoportokba is tagokat delegál. A köznevelési kerekasztal felállítása óta minden jogszabálymódosítás a kormányzati vagy parlamenti döntéshozatal előtt megjárta a kerekasztalt is, így az MTA delegáltja is részt vett a végső formára alakításban. Arról nem is beszélve, hogy az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásáért felelős miniszteri biztos az MTA korábbi főtitkárhelyettese.

Az MTA-nak több, mint két éve folyamatosan lehetősége van javítani, erősíteni, korszerűsíteni a köznevelés rendszerét, ezzel vállalva a felelősséget is. Ha valamit hiányolnak, vagy nem ismernek, forduljanak bizalommal kollégáikhoz, akik ott voltak a kerekasztalon. Mi eddig is, ezután is nyitottak vagyunk a jobbító szándékú javaslatokra.

Bízunk benne, hogy most is ilyenről van szó, nem politikai áthallású deklarációról. Kérjük, egyeztessenek egymással házon belül, hogy zavarmentesen legyen folytatható a munka. S bár az oktatási források bővítése a kormány számára is fontos, s ebben súlyos döntések állnak meg előttünk, de mind az Eurostat adatai, mind az EU legfrissebb képzési figyelő kiadványa szerint is az elmúlt évek többségében a magyar GDP arányos oktatási költségek meghaladták az EU28 átlagát (EU28 4,9%, Magyarország 5,2%).


https://www.facebook.com/RetvariBence2018/posts/10156607164062044

Szóval kedves kritikus elégedetlenkedők ott a Tudományos Akadémián, hátrább az agarakkal – üzente Rétvári Orbán hathatós támogatásával a háta mögött.

MTA: változások kellenek az oktatásban

Az MTA pálcát tört a Orbán listázása felett

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

mi-var-rad

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Az asztrológusok a 2019-es évben változásokat látnak a csillagjegyek szülötteinek életében, lesznek olyan …

bakancs

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Múlt vasárnap tiltotta meg a rendőrség azt a vonulást, amelyet a Mi Hazánk …

rover

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Tudjuk, hogy nem egyszerű a parkolás Bécsben, aki járt ott autóval, tudja, hogy …

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Több mint fél évszázaddal az Egy férfi és egy nő cannes-i bemutatója után …

Pin It on Pinterest