A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a hétfőn zajló 189. közgyűlésén kiállt amellett, hogy az oktatásügyben határozott változásokat tartanak szükségesnek. A 80 százalékos többséggel elfogadott állásfoglalás több konkrét kritikát fogalmaz meg az eddigi oktatáspolitikával szemben és a reform kialakításához készek „minden segítséget megadni”.

[mnky_ads id=”10551″]

A szokatlan erély kiverte a biztosítékot

Lovász László MTA elnöke szerint lemaradtunk a világtól, az iskolának kreativitásra és csapatmunkára is jobban kellene tanítania. Bár a közoktatás-fejlesztés nem feltétlenül tartozik a Magyar Tudományos Akadémia fő profiljába, az egyre romló PISA-eredmények után elkezdtek egy Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programot – erre egyelőre a minisztérium nem ad támogatást, és a most készülő új Nemzeti Alaptanterv kialakítása is nélkülük zajlik.

továbbra is vállaljuk, hogy a Nemzeti alaptantervről részletesen, minden szakértői erőnket mozgósítva véleményt mondunk, illetve tanácsot adunk.

[mnky_ads id=”10552″]

Rétvári nyerte el a lehetőséget a válaszadásra

Közösségi oldalán – hol másutt beszélne meg egy ilyen fontosságú dolgot – az alábbiakat egyértelműsítette:

Az MTA nem elegáns kívülálló az oktatás megújítása terén, hiszen az alapításától fogva, azaz cca. másfél éve részesei a köznevelési kerekasztalnak. Az MTA minden ülésen részt vesz, és a felállított munkacsoportokba is tagokat delegál. A köznevelési kerekasztal felállítása óta minden jogszabálymódosítás a kormányzati vagy parlamenti döntéshozatal előtt megjárta a kerekasztalt is, így az MTA delegáltja is részt vett a végső formára alakításban. Arról nem is beszélve, hogy az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásáért felelős miniszteri biztos az MTA korábbi főtitkárhelyettese.

Az MTA-nak több, mint két éve folyamatosan lehetősége van javítani, erősíteni, korszerűsíteni a köznevelés rendszerét, ezzel vállalva a felelősséget is. Ha valamit hiányolnak, vagy nem ismernek, forduljanak bizalommal kollégáikhoz, akik ott voltak a kerekasztalon. Mi eddig is, ezután is nyitottak vagyunk a jobbító szándékú javaslatokra.

Bízunk benne, hogy most is ilyenről van szó, nem politikai áthallású deklarációról. Kérjük, egyeztessenek egymással házon belül, hogy zavarmentesen legyen folytatható a munka. S bár az oktatási források bővítése a kormány számára is fontos, s ebben súlyos döntések állnak meg előttünk, de mind az Eurostat adatai, mind az EU legfrissebb képzési figyelő kiadványa szerint is az elmúlt évek többségében a magyar GDP arányos oktatási költségek meghaladták az EU28 átlagát (EU28 4,9%, Magyarország 5,2%).

Az MTA nem elegáns kívülálló az oktatás megújítása terén, hiszen az alapításától fogva, azaz cca. másfél éve részesei a…

Gepostet von Rétvári Bence am Dienstag, 8. Mai 2018

Szóval kedves kritikus elégedetlenkedők ott a Tudományos Akadémián, hátrább az agarakkal – üzente Rétvári Orbán hathatós támogatásával a háta mögött.

[mnky_ads id=”10553″]

MTA: változások kellenek az oktatásban

Az MTA pálcát tört a Orbán listázása felett

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét