Rétvári Bence államtitkár megint "felidegelte magát", pedig az alkalom magasztos volt - Csak rá ne menjen! - Városi Kurír

Sorting by

×

Rétvári Bence államtitkár megint “felidegelte magát”, pedig az alkalom magasztos volt – Csak rá ne menjen!

A demokráciában nincs helyük a marxista-kommunista eszméknek, mert ezek alapja szélsőségesen demokráciaellenes, családellenes, keresztényellenes és zsidóellenes – mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

Hirdetés

A múltról szólva a máról beszélt

Rétvári Bence a Szarvas téren, a Kitelepítettek emlékművénél, a hortobágyi kényszermunkatábor áldozatainak tiszteletére szervezett megemlékezésen hangsúlyozta: a kommunista eszméknek soha, semmikor, a világ egyetlen országában sem szabad teret engedni, mert az mindig mérhetetlen emberi szenvedéshez vezetett.

“Mi Közép-Európában joggal követeljük, hogy amit az itt élő népek a helyi gulagokban a Baltikumtól a Balkánig megszenvedtek, kegyelettel emlékezzünk. A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján nemcsak azokra emlékezünk, akik ott voltak ezekben a kényszer munkatáborokban, hanem arra is, hogy ez az egész emberiség ellen elkövetett bűncselekmény volt” – fejtette ki az államtitkár. Megjegyezte: ezért javasolta Magyarország két évvel ezelőtt az ENSZ-ben, hogy legyen közös világnap, amikor a kommunista diktatúrák százmillió áldozatára emlékezünk, de “a világszervezet főtitkára különböző érvekkel nem hajlandó ezt kellőképpen kezelni, napirendre tűzni”.

Rétvári Bence szólt arról, hogy a hortobágyi kényszermunkatáborba mintegy tízezer embert telepítettek ki 1950 és 1953 között bírói ítélet nélkül. Hozzátette: nem volt bűnük, annak a hatalmi gépezetnek voltak az áldozatai, amely meg akarta félemlíteni az egész országot.

Üzenet Brüsszelnek, miért pont ma ne?

Az államtitkár – Ronald Reagan egykori amerikai elnököt idézve – azt mondta, a szabadság mindig egy generációra van a kihalástól.

“Országunk függetlenségéből egy centit sem szabad engedni, soha sem szabad a szólásszabadságból és a vallásszabadságból sem engedni egy percnyit sem, és azt sem hagyhatjuk, hogy a politikai korrektség az embereket megfossza az őszinte beszéd lehetőségétől”.

A megemlékezésen az emlékműnél koszorút helyezett el az Emmi, a Szabadságharcosokért Közalapítvány, a budapesti Gulag Alapítvány, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége, a hortobágyi kényszermunkatáborba elhurcoltak nevében pedig Badi Györgyi és Mihajlov Georginé koszorúzott.

Az államtitkár a múltról a mának szóló beszédében azokról a százezrekről szemérmesen hallgatott, akik az utóbbi tízévben kényszerültek, vagy politikai, vagy gazdasági okokból önkéntes száműzetésbe. Jól van na, tudjuk, hogy nekik egyelőre sem hazai, sem nemzetközi emléknapjuk nincs, de ami késik…

Ilyen is volt már

Rétvári

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.