Reuters: brutális lesz, amikor a vírus eléri a nyomornegyedeket

A romák gazdasági katasztrófa elé néznek, amikor majd feloldják a koronavírus miatti korlátozásokat – hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség.

“Semmi tartalékom nincs”

Példaként egy Miskolc melletti településről bemutatta Filep Róbert négygyermekes családapát, aki a múlt héten vesztette el a munkáját, így semmiféle jövedelme nincs, mert napszámosként dolgozott, így semmiféle segélyre nem jogosult. Tartaléka szintén semmi.

Gazdaság kontra emberélet

A koronavírus miatti korlátozások feloldására és a gazdaság újjáélesztésére vonatkozó döntések többnyire a vállalkozások támogatását tartják szem előtt, és nem foglalkoznak a legsérülékenyebb csoportok, mint a romák szükségleteivel

– idézett a jelentés egy aktivistát. A szerző ismertette a járványhelyzetet a hivatalos adatok alapján, és megállapította, hogy nincs külön statisztika a romákról, de a viszonylag legsúlyosabb helyzet a városokban alakult ki.

“Amikor a vírus eljut a nyomornegyedbe, akkor brutális lesz”

A segélyszervezetek attól félnek, hogy a korlátozások feloldásával a vírus elérheti a vidéki területeket is.

„Brutális lesz, ha vírus eléri a nyomornegyedeket. Az emberek legtöbbjének van krónikus betegsége, alultápláltak vagy túlsúlyosak, sokaknak van légúti betegsége”

Hozzátette:

a mintegy tízmillió magyar közül közel egymillió él a szegénységi határ alatt, köztük mintegy 300 ezer roma ember.

Se orvos, se maszk, fertőtlenítőszer

Számukra gyakran korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, és körülményeik nem teszik lehetővé a kellő távolságtartást. Az idézett aktivista kijelentette:

a gazdasági nehézségek és a pandémia együtt robbanékony elegy. Előbb majd kölcsönkérnek, amíg lehet, aztán nőni fog a lopások és rablások száma, és a romák hamarosan a rendőrség gondjává lesznek majd.

A kormány nem válaszolt Reuters kérdéseire,

hogy milyen tervek léteznek romákkal kapcsolatban.

“Az emberek közül sokan krónikus betegségben szenvednek, alultápláltak vagy túlsúlyosak, sokuk már létező légúti betegséggel rendelkezik.”

Egy szóvivő korábban azt mondta, hogy a kormány tervei minden magyar számára készülnek. Révész “Mézes” Máriusz azt mondta:

„Jó stratégia a segély helyett munka”.

Orbán megígérte, hogy annyi munkahelyet teremt majd, amennyit megszüntetett a járvány, de ez üresen cseng például Váradi Gábor számára, aki élelmiszer-segélyeket szervez oda, ahol Filep él és máshová is. A kormány Váradi szerint a vállalkozóknak segít, de ezeknek a közösségeknek nem, pedig a túléléshez segélycsomagokra lenne szükség.

Elemzők szerint Orbán fokozta roma-ellenes retorikáját,

és politikailag nem kockáztat azzal, ha figyelmen kívül hagyja a romák szenvedését, mert a kisebbséget előítélettel és diszkriminációval kezelik Magyarországon és általában Kelet-Európában. Krekó Péter szerint

”a kormány csak akkor tesz majd bármit is, ha politikailag fenyegetve érzi magát. A romák helyzete folyamatosan romlott az elmúlt években, és a szavazataikat rendszeresen megvásárolták. Majd ha fontos lesz, kapnak konzervet és kenyeret, mint eddig is”.

Mi több, a Fidesz hasznot is húzhat a romákkal kapcsolatos bármilyen társadalmi feszültségből, mert demonstrálhatja a rendteremtést.

„Nem hiszem, hogy ez a jobboldali politika a közeli jövőben változna”

– mondta Krekó Péter.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük