Reuters: Ha keddig nem sikerül megoldani a lengyel és magyar vétót, a két ország nem kap az uniós koronavírus-alapból

„Ma, de legkésőbb holnap meg kell állapodnunk a lengyelekkel és a magyarokkal. Ha ez nem történik meg, átállunk a B-tervre” – mondta a Reutersnek egy névtelenséget kérő EU-s diplomata – írta meg a 444.hu.

A “B” terv – mert nekik van!

A diplomata szerint

ha keddig sem sikerül megoldani az EU 2021-2027-es költségvetése és a koronavírus utáni helyreállítási alap felállítása ellen emelt lengyel és magyar vétő ügyét, akkor a többi EU-tagnak Lengyelország és Magyarország nélkül kell tovább tárgyalniuk a helyreállítási alapról.

Ebben az esetben

Lengyelország és Magyarország kimarad a helyreállítási alapból, a többi tagállam viszont végre megkaphatja a segítséget az EU-tól, amit hónapok óta vár.

Ha az EU erre a forgatókönyvre tér át,

akkor a 2021-2027-es költségvetés továbbra is blokkolva marad, így az EU az előző költségvetés maradványösszegeiből fogja finanszírozni magát, amíg a helyzet meg nem oldódik.

Magyarország és Lengyelország azért vétózta meg a költségvetést és a helyreállítási alapot, mert ellenzik, hogy az uniós források kifizetését jogállamisági kritériumokhoz kösse az Európai Unió.

Lovász

Egy hozzászólás itt: “Reuters: Ha keddig nem sikerül megoldani a lengyel és magyar vétót, a két ország nem kap az uniós koronavírus-alapból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük