Riasztás kiadva: pokoli hőség köszönt be a jövő héten!

Ha most úgy érzi, hogy „gatyarohasztó” a meleg, higgye el, hogy téved! A jövő hétre erősen fokozódik a hőség, úgyhogy visszasírjuk-izzadjuk még a pénteki hüvős 32 fokot! Íme az okosok előrejelzése!

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki

– írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az NNK.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

forrás: eumet.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri:

  • a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre
  • kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását
  • délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjük bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel,
  • szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával!

Fokozott figyelmességre hívják fel az autóval közlekedők figyelmét is a nagy meleg ugyanis könnyen dekoncentráltságot okoz.

A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe

Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben

A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

… konkrétan….

Szombaton a fölénk érkező gyenge hidegfront alakítja az időjárást.

Délelőtt elsősorban az ország nyugati fele fölött lesz több felhő, elszórtan záporeső, kisebb eséllyel gyenge zivatar is kialakul, míg a keleti országrészben napsütés és fülledt meleg várható.

Délután a keleti országrészben valószínűbb helyi záporok, egy-egy hevesebb zivatargóc kialakulása erőteljes gomolyfelhősödés mellett, míg nyugaton várhatóan kitisztul az ég és zavartalanabb napsütés alakul ki. Változó irányú légmozgás mellett, zivatarok környezetében lehet átmenetileg felerősödő szél.

A késő esti órákban keleten is lecsökken a felhőzet. Éjszaka nyugodt, csillagfényes, eseménytelen idő várható. Vasárnap délelőtt zavartalanabb, délután gomolyfelhőkkel tarkított napsütéses, keleten fülledt meleg, nyugaton elviselhetőbben meleg idő ígérkezik. Délután, a keleti országrészben, ott is csak elszórtan kialakulhatnak futó, nyári záporok, illetve egy-egy zivatargóc. Az ország túlnyomó részén nem esik eső.

  • Hétfőn napos, csapadékmentes idő valószínű országos kánikulával, jelentéktelen felhősödésekkel. Éjjel érkezhet szórványos zivatarokat, szélerősödést okozó hidegfront a nyugati országrészbe.
  • Kedden – még jelentős bizonytalansággal, de – várhatóan reggel, nyugaton megszűnnek a csapadékgócok, napközben napsütéses időben tovább fokozódik a meleg és a fülledtség. Este, éjszaka, a nyugati országrészben ismét kialakulhat elvétve zápor, zivatargóc, míg keleten ezúttal sem várható eső.
  • Szerdán és csütörtökön egyelőre tikkasztóan meleg, napos-gomolyfelhős idő kialakulása körvonalazódik. Este, éjszaka előreláthatólag labilizálódik a légkör, elszórtan, szerdán elsősorban a nyugati és északi országrész érintően, míg csütörtökön inkább keletebbre zivatarok, záporok alakulnak ki. Heves viharok kialakulásához is kedvezővé válhatnak a légköri feltételek.

Biometeorológia

Szombaton napközben jelentősebb fronthatás nem terheli szervezetünket. A Dunántúlon, délutántól gyenge melegfronti hatás veszi kezdetét, majd éjszaka ez hidegfronti hatásba vált át. A frontra érzékenyeknél alvászavarok léphetnek fel, illetve a szokásos fejfájás, az egyéb megszokott tünetek jelentkezhetnek, de összességében várhatóan nem okoznak jelentős tüneteket a hazánkat érintő gyenge frontok.

Vasárnap gyenge hidegfront lesz felettünk, de számottevő élettani hatása nem valószínű. Az elszórtan kialakuló zivatarok idején, környezetében a megnövekvő légköri feszültség átterjedhet ránk is, azaz feszültebbé, ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé válhatunk.

Nyáron különösen fontos odafigyelni a napi elegendő folyadékbevitelre, ami egészséges felnőtt embernél 1,5 – 2,5 litert jelent, lehetőleg alkohol és koffein mentes folyadékból. A kisgyerekeknél, illetve az időseknél gyakori, hogy nem érzik a szomjúságot, ezért őket ajánlott figyelmeztetni időnként az ivásra. A déli órákhoz közeledve, majd egészen a kora esti időszakig erős (UVI 7-8) UV sugrázással kell számolni!

Kapcsolódó

One thought on “Riasztás kiadva: pokoli hőség köszönt be a jövő héten!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük