Riasztást adtak ki a kardiológusok – Valódi életveszélyben az álhírfogyasztó szívbetegek és ez nem vicc!

Az utóbbi időben sok krónikus beteg hagyta abba a gyógyszerszedést, miután a pirulák káros hatásairól olvasott. A Magyar Kardiológusok Társasága riasztást adott ki és fokozott óvatosságra inti az álhírfogyasztókat. A koleszterin gyógyszerekről tejredő hamis hírek a legbrutálisabbak.

A koleszterincsökkentőként alkalmazott sztatinok rossz hírét keltő állítások hatására sokan nem szedik gyógyszereiket. A Magyar Kardiológusok Társasága közleményben fújt riadót. Ebben mindenek előtt arra figyelmeztetnek, hogy az orvosságok hirtelen elhagyása jelentősen növeli az infarktus, a stroke és végső soron a halálozás kockázatát. Ezt nemrégiben egy dán tanulmány is igazolta.

A koppenhágai egyetem kutatói nemrég igazolták, hogy azok a betegek, akiknek újonnan írják fel a sztatinokat, csaknem tíz százalékkal nagyobb arányban nem követik a terápiát az első adag beszedése után, ha a médiát a sztatinokkal kapcsolatos negatív hírek uralják. Ezzel viszont együtt jár az is, hogy a kezelést abbahagyó betegek 26 százalékkal hajlamosabbak az infarktusra, és 18 százalékkal jobban fenyegeti őket az idő előtti halálozás kockázata, mint azokat, akik hallgatnak az orvosukra, és szedik a gyógyszert.

„A sztatinszedés következményének rossz hírét keltő közlések meggyőzhetik a betegeket arról, hogy hagyják abba, vagy el se kezdjék a gyógyszerszedést. Sokan attól ijednek meg, hogy egyes kutatások szerint a sztatinok szedése kismértékben emelheti a cukorbetegség kockázatát, miközben szív- és érrendszeri betegségekben bizonyítottan megjelenő előnyös hatásuk sok életet ment meg.

Önveszélyes tájékozottság

A médiumoknak sokkal óvatosabbnak kellene lenniük azzal kapcsolatban, hogyan kezelik a sztatinellenes aktivisták és időnként „szakemberek” által is terjesztett véleményeket” – figyelmeztet dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Hozzátette: az egyoldalú, sokszor minden szakmaiságot nélkülöző megnyilatkozások, illetve egyes kutatások eredményeinek önkényes kiválogatására épülő anyagok, azok rossz magyarázata egyértelműen megtéveszti a betegeket.

„Fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a betegeket az esetlegesen fellépő ismert mellékhatásokról, mint például az izomfájdalmakról, valamint a sztatinoknak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepéről, és arról, hogy ezek az előnyös, az élet meghosszabbításában is megnyilvánuló hatások jelentősen meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatát. Közleményükben megjegyzik azt is, hogy

„jó, ha a beteg tájékozott, de nem lehet kontroll nélkül fogadni a sokszor nagyon is hamis információkat”.

Perelték a gyártót

Az egyik, álhírnek nevezett cikk szerint a ’80-as évek végén terjedt el a koleszterincsökkentés gyakorlata, ekkor fejlesztették ki az úgynevezett lipidcsökkentőket. A háziorvos által megrendelt vérvizsgálatok többségében a koleszterinszintet is mérik. Ez a fejlődés akkor torpant meg, amikor néhány éve nyilvánosságra kerültek az egyik koleszterincsökkentő gyógyszer súlyos mellékhatásai. A szóban forgó termék rovására világszerte legalább ötven halálesetet írtak. A gyártót körülbelül 8000 panaszos perelte be, főként az Egyesült Államokban.

A gyógyszer mellékhatásai jórészt azért léptek fel, mert kezdetben túl nagy adagokat írtak fel belőle, és a betegek kezelése során elmulasztották a vérértékek rendszeres ellenőrzését is.

A terméket végül kivonták a forgalomból, és a botrány megkérdőjelezte az egész koleszterinszint-csökkentő kezelés értelmét is. Az is tény, hogy azóta nagy mintákon végzett vizsgálatok időközben kimutatták, hogy a magas koleszterinszint nem feltétlenül jár együtt érelmeszesedéssel.

Találtak olyan magas koleszterinszitű embereket is, akik magas életkort értek meg jó egészségben. A tudósok ebből levonták azt a következtetést, hogy a témában az örökletes adottságok nagy szerepet játszanak. Nyilvánvalóan vannak olyan emberek, akiknél a magas koleszterinszint nem okoz károsodást, ők az úgynevezett koleszterinrezisztensek, de az emberek zöme nem ilyen, nem ez a jellemző.

Egyes szakértők szerint olyan nincs, hogy koleszterin-határérték, mert az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának veszélye egyénenként változó. A holisztikus szemlélet jegyében nemcsak az LDL rossz koleszterin és a HDL a védő koleszterinértékeket kell figyelembe venni, hanem egy sor más vérértéket is nézni kell, továbbá a páciens életmódját, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását a családjában.

Kapcsolódó

http://varosikurir.hu/diszkodroggal-kezelik-gyerekeket-egy-alapitvanyi-korhazban/

Egy hozzászólás itt: “Riasztást adtak ki a kardiológusok – Valódi életveszélyben az álhírfogyasztó szívbetegek és ez nem vicc!

  • 2018.01.31 - 08:52
    Közvetlen hivatkozás

    Talán ha az igazat írnák a gyártók a gyógyszerekről, nem titkolnák, amit tudni kellene, nem lenne annyi álhír.
    De a gyógyszer üzlet és ha a mellékhatás hirtelen halál (mert ilyen is van!) akkor is forgalmazzák és adják gátlástalanul. Nagyobb bizodalma lenne benne az embereknek, ha őszintébbek lennének és mindenki ténylegesen tudná, hogy mit miért kockáztat.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük