Rishi Sunak Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, ő az első színesbőrű ezen a poszton

Rishi Sunak az Egyesült Királyság első színesbőrű miniszterelnöke. Indiai származású, szülei Kelet-Afrikában, ő viszont már Southamptonban született.

Így indult

Egyetemi éveit Oxfordban és a Stanfordon töltötte. Roppant gazdag, hiszen felesége az indiai milliárdos, az infokommunikáció területén meggazdagodott N. R. Narayana Murthy lánya, Akshata Murty. Két lányuk született eddig. A családi vagyon komoly támadási felület lehet még Sunak számára. Mielőtt a politikai színtérre lépett volna a Goldman Sachs befektetési bank elemzője volt, majd egy fedezeti alapkezelő cégnél dolgozott.

Beteljesülés

Boris Johnson kormányában volt pénzügyminiszter 2020 és 2022 között. Javára írják, hogy válságkezelésben is biznyított, még pedig a koronavírus-járvány idején több népszerű intézkedés is hozzá kapcsolódik. Ilyen volt például a szabadságolási rendszer és az éttermekben történő étkezési kedvezmények bevezetése. Sunak folyamatosan a hagyományos konzervatív gazdasági értékekhez való visszatérést hirdeti, vagyis az óvatos fiskális politikát preferálja, ezért is szimpatikus a toryk között. Másfelől viszont – ellentétben elődjével – a konzervatívok mérsékeltebb szárnyához tartozik. (Index)

Friss!