Két RMDSZ-politikus – két eltérő vélemény

Nem csak joga, hanem kötelessége részt venni az országgyűlési választáson az erdélyi magyarságnak – emelte ki az M1 aktuális csatorna műsorában Borboly Csaba RMDSZ-es politikus, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, egész másként gondolja.

Az M1-en elhangzott, nem csak Magyarországon, külföldön is készülnek az áprilisi országgyűlési választásra; több százezren ugyanis a határon túl szavaznak majd. Március 24-ig lehet jelentkezni a külhoni névjegyzékbe – tették hozzá.

Borboly Csaba azt mondta: az erdélyi magyarságnak, Székelyföldnek ez szimbolikus kérdés, nem szabadna a pártpolitizálás, a pártharcok szintjére vinni. A Hargita megyei politikus kiemelte: a külhoni magyaroknak is van helyük a közös döntéshozatalban.

A kettős állampolgároknak pedig a választási regisztráció, majd a szavazás kötelességük – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Markó Béla: nem értek egyet azzal, hogy az RMDSZ kampányoljon a magyarországi választásokra

Az RMDSZ megalakulásától az aktuálpolitikáig terjedő átfogó interjút közölt Markó Béla volt RMDSZ-elnökkel a román pressone.ro portál. Az interjú részletesen tárgyalja a rendszerváltás utáni periódust, de szélsőségesség, a korrupció és az igazságszolgáltatás, illetve Székelyföld infrastrukturális elmaradottságának témáját is körüljárja.

Az anyag emellett az RMDSZ és a román, illetve a magyarországi pártok viszonyára is kitér. Ebből a részből szemlézzük Markó Béla fontosabb kijelentéseit.

Budapesttől támogatást várunk, de utasításokat nem

– Az az alapelvem, hogy számítanunk kell Budapest támogatására, de nekünk magunknak kell döntenünk a prioritásainkról – mondta. – Önálló közösségnek kell lennünk, ha úgy tetszik, Budapest irányába is, és természetesen a romániai kisebbség-többség viszony tekintetében is, ha már autonóm döntéshozatalt akarunk a kultúra, identitás, anyanyelvű oktatás terén. – Én soha nem fogadtam el egyes bukaresti pártok kísérleteit, hogy alárendelődjünk nekik. Nagyon hamar egyértelművé tettük a státusunkat: önállóak vagyunk, partnereket keresünk, és ha valamilyen egyezséget kötünk egy román párttal, akkor fegyelmezetten tartjuk magunkat az egyezséghez, de ez nem jelenti azt, hogy ha jönnek a választások, és más koalíció alakul, akkor ne lennénk képesek egyeztetni és másokkal szövetkezni. Nagyon egyszerű: soha nem fogadtuk el, hogy egy másik szervezet utánfutója legyünk. Budapesttel kapcsolatban ugyanez a helyzet. Világossá kellett tennünk, hogy várjuk a támogatást, a tanácsokat és ötleteket, de nem az utasításokat.

A szavazati jogról

– Jelenleg nagyon sok erdélyi magyar rendelkezik kettős állampolgársággal. Ez szimbolikus, de bizonyos körülmények közt gyakorlati fontossága is lehet. Ez a kettős állampolgárság feljogosít a magyarországi parlamenti választásokon való részvételre. Én mindig azt nyilatkoztam – bár az RMDSZ-es kollégák többsége már nem ért egyet velem –, hogy szerintem a romániai magyaroknak elsősorban a romániai parlamenti választásokon kellene szavazniuk, meg kell próbálniuk bekapcsolódni a romániai politikai életbe. Végül is ott dől el a sorsunk: a jogaink, az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, a befektetések, az infrastruktúra. Nekünk itt kell megpróbálnunk befolyásolni a dolgokat. Természetesen, aki részt akar venni az ottani választásokon, az szavazzon, de én nem értek egyet azzal, hogy nekünk kampányolnunk kellene ezért.

Az RMDSZ szerepvállalásáról a regisztrációs kampányban

– Az RMDSZ egyfajta kampányt folytat a magyarországi választásokon való részvételre, részben Budapest kérésére, hogy minél nagyobb legyen a választási részvétel. Ez rendben van, törvényes, de szerintem nekünk nem ez a célunk. A romániai magyaroknak elsősorban nem a magyarországi politikára, hanem befele kellene figyelniük.

Orbán Viktorról

– Orbán Viktort régóta ismerem. Egy jól felkészült, mondhatni született politikus, de nem tudok egyetérteni azzal az autoriter rendszerrel, amelyet jelen pillanatban épít, vagy amelyet részben már ki is épített. Nagyon sikeresen manipulálja a magyarországi közvéleményt. Például néhány, az EU-val vagy Washingtonnal szembeni jogos kritikából kiindulva, sikerült a közvélemény többségét szembefordítania az egyesült Európa elképzeléssel. Ezt választási célokkal teszi – természetesen –, mert szó sincs arról, hogy Magyarország ki akarna lépni az EU-ból.

(transindex.ro)

Egy hozzászólás itt: “Két RMDSZ-politikus – két eltérő vélemény

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük