Robbanásveszély! Tudta, hogy a kézfertőtlenítő zselé és a meleg autó nem haverok?

Amikor már azt hiszi a gyanútlan koronavírus ellen védekező, hogy mindent megtett azért, hogy se Ő, ne fertőzzön, se Őt ne fertőzzék, akkor kiderül egy újabb vírushelyzet-turpisság!

A kézfertőtlenítő zselé hő hatására robbanhat!

Kiderült, hogy a melegben a kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél felrobbanhat. A veszély annyira nem pusztán elméleti, hogy a texasi katasztrófalvédelem tűzoltói figyelmeztető fotót osztottak meg egy kocsibelsőről, hogy így mutassák meg a lakosságnak, mi történt egy általuk eloltott autóban. A sofőr az ülés tárolózsebében hagyott egy kézfertőtlenítős flaskát, ami a 35 fokra melegedett beltérben párologni kezdett, majd berobbant – írta a CBS-re hivatkozva a 444.hu.

… és, hogy miért?

Egy dallasi tűzoltó a CBS műsorában el is magyarázta a jelenség fizikai hátterét.

A nagy alkoholtartalmú kézfertőtleítőkből az alkohol már igen alacsony hőfokon, 20 fok környékén elkezd párologni, ami 32 fokos hőmérséklet felett annyira felerősödik, hogy – főleg, ha pumpás verziót használunk – az autó zárt légterében veszélyesen feldúsulhat az alkoholgőz.

Ennek pedig egy, statikus elektromosságból származó szikra elég lehet a begyújtásához. Például akkor, amikor beszállunk és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik.

A “dolog” spontán is megtörténhet

A CBS-nek nyilatkozó egyetemi kutató szerint azért sem érdemes a zselét a meleg kocsiban hagyni, mert így berobbanás nélkül is

csökken a hatékonysága, hiszen éppen az az alkohol fertőtlenít benne, ami ilyenkor elpárolog.

csütörtök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük