Nyugalom, nem szabadultak el a robotok és nem gyújtogatnak, sokkal békésebb fáklyáról van szó: az olimpiai lángról. Az ugyanis a helyzet, hogy a phjongcshangi olimpia lángját egy körülbelül három kilométeres szakaszon nem más vitte, mint egy robot. Igen, kérem, robot – hol van az megírva, hogy robot ilyent nem tehet?Mesterséges barátunkat egyébként DRC-Hubo-nak hívják és érthető módon Hugónak becézik: a lángot Tedzsonban vette át egyik tervezőjétől, dr. Dennis Hongtól, a Los Angeles-i UCLA professzorától, három kilométeren keresztül vitte, majd továbbadta másik tervezőjének, dr. Junno Ohnak. Azonban ez nem volt akármilyen három kilométer: akadályok nehezítették, és Hugónak át kellett jutnia a fáklya kialvása nélkül egy bezárt ajtón is. Szerencsére minden gikszer nélkül sikerült a produkció, melyet díszünnepély követett, Dél-Korea tudományos minisztere is részt vett rajta – robotzenészek és emberi előadók mutattak be hagyományos koreai zeneszámokat közösen.

Ez különben nem teljesen az első alkalom volt, hogy egy robot is bekapcsolódik az olimpiai láng hordozásába. Februárban ugyanis egy robotikus tengeralattjárón utazott egy darabig a különleges tűz – ami a maga nemében nyilván hasonlóan páratlan mutatvány volt.

Robotmotorosok, robotfutók – ez lenne a jövő?

Elképzelhető, hogy a sportversenyeken egyszer majd robotok is részt vesznek?

Nos: nem. Akármilyen ügyes konstrukció Hugó, azért mégiscsak egy mechanizmus, aminek – vagy akinek? – lehet mesterséges intelligenciája, egyénisége is talán, de a fizikai megmérettetéseken nem szabad összehasonlítani emberekkel, hiszen neki nem kell edzeni, küszködni a nagyobb teljesítmény eléréséhez. Elég alkatrészeket cserélni a testében, és már erősebb, gyorsabb, nagyobb teljesítményű lesz.

Vannak ma is robot-olimpiák, legyenek is, mert nagyon fontos szerepük van a fejlődésben – csakhogy ezeken nem maguk a készülékek versenyeznek, hanem sokkal inkább a tervezők, programozók. Ezeken születik sok kiváló műszaki és programozási ötlet, megoldás, de azért nem sportversenyek a szó azon értelmében, ahogy egy atlétikai verseny az.

Viszont Hugó nagyon ügyes és a tervezői zseniálisak.

Szele Tamás

Sport MIndigLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here