Rogán Antal általálmánya máris elszállt a semmibe

Mivel nem érkeztek be határidőre Rogán Antal és társai találmányának iratai, a lopásgyanús ötlet – amiért a miniszter 25 milliót már zsákolt – elszállt a semmibe – írja a Népszava.

Április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége – szúrta ki a lap a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatbázisában.

A Népszava szerint a hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign – pontosabban az általuk megbízott szabadalmi ügyvivő – a lehető leginkább meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.

Rogán Antal Orbán Viktor régi-új kabinetfőnöke két társával együtt 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól. Kedvüket nem szegte, hogy a sajtó már az idő tájt arról cikkezett: az akkor épp Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításokkal milliárdos bevételeket terel a Csík Balázs többségi, illetve Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonában álló, tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft.-hez.

Rogán és társai bejelentésük után fél évvel, 2016 elején a be nem jegyzett találmányuk jogait eladták a Csík Balázs és Lengyel Csaba alapította MobilSign Kft.-nek. Bár a társaságot tavaly november óta ismét ők jegyzik, a köztes időszakban – így az adásvételkor – a céget Pozsgai Petra, Rogán Antal régi ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége birtokolta-irányította.

Rogán Antal legfrissebb vagyonnyilatkozatában már ott díszeleg 25 millió forint, amit a MobilSigntól kapott találmányhasznosítási díj címén. Pedig elvben csak az eladás után következett annak elbírálása, hogy a beadott műszaki anyag újdonságértékű-e, avagy csak mások korábbi találmányainak – mondjuk úgy – utánérzése.

Rogánék lopták az ötleteket?

Egy 2016 júniusi, ám az SZTNH-honlapra a jelek szerint csak nemrég felkerült dokumentum ez utóbbi érzetet erősíti. Az újdonságkutatás szerint a Sensar Inc. 2001-es, illetve egy amerikai, Joyce vezetéknevű személy 2013-as szabadalmán túl Orvos Péter és társai 2001-es találmánya is erősen hasonlít Rogánékéra. A „biometrikus azonosítás felhasználása hiteles digitális aláírások előállítására” című fejlesztés bemutatója a világhálóról letölthető. Egy szakértő szerint az irat ugyan tételesen nem mondja ki, hogy Rogánék lopták az ötleteket, ám összességében igencsak feleslegessé teszi a bejegyzés erőltetését.

Frissítés: Rogánék inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották

A cikk publikálását követően a Népszava más forrásból azt az információt kapta, hogy az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügy hazai fellebbezési határidejét, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották. A sikeres európai szabadalombejegyzést Magyarországon is érvényesíteni tervezik.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Az OLAF Rogánék találmányának ügyében is csalást gyanít

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük