Rogán Antal lesz minden titkok gazdája és őrzője - Városi Kurír

Sorting by

×

Rogán Antal lesz minden titkok gazdája és őrzője

A Pegasus-botrány után az V. Orbán-kormánynak valamit kezdenie kellett a titkos információgyűjtéssel és rendszerezéssel. Az eddig külün-külön minisztériumoknál lévő szervezetek felügyelete a jövőben egyetlen helyen a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodában koncentrálódik majd.

Hirdetés

A pártállami időket idéző koncentráció azt jelenti, hogy Rogán Antal kezében futnak össze a szálak

Idáig az elhárítás, vagyis az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) a belügyiminiszter, míg a hírszerzés, azaz az Információs Hivatal (IH) a külügyminiszter irányítása alá tartozott. Az új szerkezetben az AH és az IH mellett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), valamint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) is “a miniszterelnökség fennhatósága alá kerül”.

Ráadásul a Magyar Nemzet már magyarázattal is szolgált, hogy erre az átszervezésre miért volt szükség. Természetesen ők egyetlen szót sem vesztegetnek a Pegasus-ügyre és arra, hogy a törvényesnek mondott lehallgatásokat engedélyező Völner Pál azóta már a végrehajtók korrupciós ügyébe bele is bukott. Minisztere Varga Judit pedig természetesen nem tudott semmiről.

“A sajtóban már napok óta kiszivárgott részinformációkra reagálva többen példátlan hatalomkoncentrációt emlegettek, ám ha a nemzetközi gyakorlatot szemügyre vesszük, egyértelműen kiderül, hogy számos országban hasonló szabályozás honosodott meg” – írja a Magyar Nemzet.

Többek között a német Bundesnachrichtendienst (BND) feladata, hogy külpolitikai és biztonságpolitikai szempontból releváns információkat gyűjtsön, és ezt a szövetségi kormánynak jelentések, valamint elemzések formájában elérhetővé tegye. A BND szövetségi hivatalként a szövetségi kancellár hivatalának hatáskörébe tartozik.

Franciaországban a 2017-ben felállított Nemzeti Hírszerzési és Terroristaelhárítási Koordináció (Conseil national du renseignement, CNRLT) az elnöki hivatal része. Az elnökségi szerv feladata, hogy koordinálja a hírszerzési ügynökségek általános munkáját, illetve, hogy a Nemzeti Terrorelhárítási Központon (Centre National de Contre-Terrorisme, CNCT) keresztül irányítsa az ügynökséges terrorellenes harcát.

Olaszországban is a miniszterelnöki hivatal része az Információvédelmi Részleg (Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza, DIS). A 2007-ben felállított hivatal feladata többek között az államtitkok védelme, a titkosszolgálatok által gyűjtött adatok koordinálása és adminisztrálása.

Az Egyesült Királyságban a nemzetvédelem és a hírszerzés a National Security Secretariat, valamint a Joint Intelligence Organisation képében szintén a miniszterelnöki kabinetiroda része.

Az Egyesült Államokban az Office of the Director of National Intelligence (ODNI) közvetlenül az elnöknek jelent. A ODNI-t vezető igazgató egyúttal a Nemzetbiztonsági Tanács (National Security Council) tagja is, mely közvetlenül a Fehér Ház részét képezi.

A lista korántsem teljes, de jól mutatja, hogy az új magyar szabályozás összhangban van a nemzetközi gyakorlattal – írta internetes oldalán a Magyar Nemzet.

Hadházy: túl sok itt a véletlen ahhoz, hogy ne kezdjünk “Völner-ügy” helyett “Völner-Rogán-ügyről” beszélni!

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.