Connect with us

Kerítésen innen

Rogán és Nagy Márton combosodóban, de mi lesz Szijjártóval és Lázárral? – Átrendeződés Orbán körül

Rogán és Nagy Márton combosodóban, de mi lesz Szijjártóval és Lázárral? - Átrendeződés Orbán körül
Megosztás

Nagy a mozgolódás -mozgatás?- Orbán Viktor kormányában, de mi lehet a „mozgató elv”? Kedd este megjelent egy kormányrendelet, amely módosította a miniszterek hatáskörét – vette észre a hvg.hu.

Rogán, a mégerősebb….

A kormányrendelet olyan hagyományos belügyi feladatokat vesz el Pintér Sándor belügyminisztertől, és ad át Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása. Rogán hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is – írja a portál.

Lázár, Nagy, Lantos – vesztesek és győztesek?

A Belügy helyett az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül a vízgazdálkodás egy része. Emellett Lázár János építési és közlekedési miniszter egyik jogkörét is átadják Lantos Csaba energiaügyi miniszternek: az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatok tekintetében ő lesz a kormány építésgazdaságért felelős tagja. Újabb feladatokat kap Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Ő lesz felelős az űrtechnológiáért, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől elveszik az űrkutatás irányítását. Tuzson Bence igazságügyi miniszternek a fogyasztóvédelmet kell átadnia a nemzetgazdasági tárcához. Nagy Márton dolga lesz stratégiát alkotni és finanszírozási feladatokat ellátni a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére. Eddig is felelős volt a védelmi ipari fejlesztésekért és beruházásokért, de ez most bővül: az érintett minisztériumok bevonásával ő határozza meg a védelmi iparfejlesztés stratégiai irányait.

Szijjártó mínuszai

Szijjártó Péter még két hatáskört veszít el: ezentúl nem ő, hanem a nemzetgazdasági miniszter határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel, és a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait sem ő gyakorolja, hanem Nagy Márton.

Erősödött Biró Marcellnek, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának a pozíciója is, aki nem miniszter ugyan, de a kormánytagok feladat- és hatáskörére vonatkozó rendelet szól róla is: ő lesz felelős a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért, és feladatot kap a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezénylésével és áthelyezésével kapcsolatban is.

A kormányrendeletek többségéhez nem szoktak indoklást adni, és amelyikhez mégis, az általában egy-két nappal a jogszabály után jelenik meg. Ezért egyelőre nem lehet ismerni a feladatátcsoportosítások okát, amelyek bizonyára jelentős személyi mozgásokkal járnak majd az érintett minisztériumok között.

Csak úgy….

Orbán Viktor rendeletben utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy

a külképviseletek dologi kiadásaira biztosítson 10,4 milliárd forintot.

Az átcsoportosítás negatív oldalán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerepel, az MNV kiadásai ennyivel csökkentek. Indoklás nincs.

Kapcsolódó

Szerző