Rogán Tóni, aki elvesztette parasztgyerek jellegét

Jó pár évvel ezelőtt, valamikor a ’90-es évek vége felé, a fővárosban, a Fehér Ház, prózai nevén a Képviselői Irodaház környékén jártam. Figyelmes lettem egy fiatalemberre, aki éppen akkor ült be egy Audi volánja mögé.

Abban az időben még nem sokan furikáztak ezzel a márkával,

meg is lepődtem, hogy a 25-30 év körülinek tűnő férfinak vajon miből telhet egy ilyen drága járgányra. Közbevetőleg jegyzem meg, hogy miközben írom ezeket a sorokat, elvégeztem egy gyors számolást. Összeadtam, kivontam, mire kijött a végeredmény. Igaz sohasem voltam jó matekból, de azért azt nem volt nehéz kiszámolnom, hogy életem több évtizede alatt elhasznált saját kocsik összértéke meg sem közelítette annak az Audinak az árát. Pedig mint később utána néztem, a kormány mögé ülő fiatalember még csak pályafutása elején járt, egy volt azok közül, akik a fényre vágytak. Nos, így találkoztam- egyoldalúan –egykor először és eddig utoljára, az írásom “hősével”.

Van más közös is az életünkben. Igaz, hogy az ország két szegletében, de mindketten vidéken születtünk, egy kis faluban éltünk egy ideig. A falusi kötődést gyakran hangoztatta is, bár nem úgy látszik, hogy sok ragadt rá a vidéki emberek által–ma is–sokra tartott értékekből. Csak példálózva: igazmondás, szerénység, a gyengébbek segítése, tisztesség, becsületesség, egyenesség.

Reklámfilm, amiben a Rogán házaspár még kevésbé volt irritáló

Persze, a magához való esze már fiatalkorában is megvolt.

Valódi munkahelye talán sohasem volt, rájött, a politika világa az, ahonnan a legkönnyebben vezet út a csillogáshoz, a meggazdagodáshoz. Kis befektetéssel, nagy haszon érhető el, főleg, ha meg is van az a hátsó, amely várja a rajongókat. Mert a karrier útja, bizony nem mindig fáklyásmenet.

Mivel nem politikusi életutat szeretnék felvázolni, ezért a mi parasztgyerekünk pályaívével nem szeretnék senkit sem untatni. Hiszen, maga a jelenség érdekes. Hogyan lett néhány év alatt az egykori félszegnek, talán még esetlennek is mondott fiúcskából először gátlástalan és érzelem nélküli megmondóember, a párt ökle, majd a hatalom egyik kegyeltje, aki gyakorlatilag a törvények felett áll. Valószínűleg a nagy adag bizonyítási vágy, ami párosult óriási ambícióval is, az, amely lehetővé tette, hogy “kinője” magát és elérje, hogy egyike legyen a kiválasztottaknak, akik a hatalom “szent tehenei”.

Talán vannak, akik még emlékeznek arra, amikor az ellenzék vezére magyar hangjaként habzó szájjal “luxus baloldalozott”, karakter- gyílkolászott. Írás közben felvillannak képek, akkori megszólalásairól. Rájöttem, kikre emlékeztetett minden egyes alkalommal. A spanyol inkvizíció könyörtelen, gátlások és érzelem nélküli, fanatikus papjaira, akik tízezrével küldték máglyára, az “eretnekeket”. Milliók kacagtak rajta később, amikor-valószínűleg világcsúcsot felállítva–egy pár perces beszélgetés alatt, több mint tízszer “keményen dolgozó kisemberezett”. Látszott, mindig túl akart teljesíteni, bizonyítani akarta a gazdájának, hogy megszolgálja a kegyét, érdemes arra, hogy a bűvkörében élhessen. Talán álmaiban, még az utódnak is elképzelte magát.

Egy időre elvonult, és egy jelentős városrész első embereként építette, úgymond újra pozicionálta magát

Ehhez feleséget is cserélt, és persze baráti kapcsolatba került sok mindenkivel, üzletemberekkel, a városi legendák szerint, talán még úriembernek nem igazán mondható figurákkal is, és persze, jó nexusba került az Fidesz világ – talán nem is létező-szürke eminenciásával. Így lépkedett szépen előre, közben az is kiderült, hogy igencsak megszerette a pénzt, a luxust is. Második hitvesével, belevetették magukat a celebek világába. Még az egyik kereskedelmi televízió népszerű napi sorozatába is “bevásárolta” magát nejével és ha jól emlékszem, a kutyájukkal, Krumplival. Az akkori hírek szerint asszonypajtásának szerette volna ezzel gyerekkori álmát teljesíteni. Idővel még az kiderült, hogy “feltaláló “is lett az egykori falusi fiúcskából, hiába a tehetség, az mindig utat tör magának.

Valami furcsa véletlen miatt a neve mindig olyankor bukkant fel,

amikor kétségesnek is mondható ingatlanügyekről, “tévesen” kitöltött vagyonnyilatkozatról, több százezer forintos táskákról, urizálásról volt szó. Így lett belőle, a plebejus ivadékból, luxus jobboldali. Nem szorgos munkája, hanem más “erényei” miatt került mind gyakrabban az elmúlt években a lapok címoldalára. Hol volt már az egykori szerény fiúcska? Élete, a látszat szerint a pénz, és a még több pénz körül forgott, s ki tudja, talán forog ma is. Vajon hogyan lehet még mindig propaganda miniszter a folyamatosan növekvő méretű Pasa parki luxuslakás tulajdonosa, akinek a nevéhez -többek között– a már említett kétes ingatlanügyletek kötődnek. Vajon miből futja a celeb világban otthonosan mozgó családnak a nagyvilági életre, az asszonyka nagyzási hóbortjaira? Vajon igaz lehet, az egyik hetilapban olvasott legenda, hogy egy fogadáson, mikor a miniszteri feleség belépett az ajtón, a nagy bajszú hatalmasság először káromkodott egy magyarosat, majd annyit mondott:

“ezen a nőn több értékes holmi van, mint a feleségem egész ruhatára”.

Tudjuk, hogy a Pasa parki szomszédok közül van, aki – biztosan véletlenül – milliárdos közbeszerzéseket nyert el korábban a lakótárs minisztériuma által kiírt közbeszerzéseken, de olvashattuk, hogy a “tehetséges” és dolgos fehérnép révén futja helikopterezésre is a kis családnak. Amihez természetesen még az elegáns kastély hotel, elnöki lakosztálya is dukált. Igaza van apának, tényleg nem tehet arról, hogy ügyes üzletasszony a párja. Aki – ahogyan maga fogalmazott–nem több, mint egy szorgos méhecskeként dolgozó anyuka. Láthattuk, újabban már reklámarcként is eladta magát a miniszter neje. Megy a bolt, dől a pénz, gazdagszik a família.

Rogán az EchoTV-ben: “bűnözőket vesz védelmébe az ellenzék, büntetett előéletű bűnözőket…”

A legnagyobb bizniszről – a letelepedési kötvényről – még nem is beszéltünk

A mi emberünk valahogyan ismét úgy ügyeskedett, hogy a milliárdok közelébe került. Sok szám jelent meg a különböző portálokon, a többség szerint úgy 150-160 milliárd között lehet az az összeg, amit a offshore hátterű cégek tulajdonosi köre lenyelt,s került ki tudja, kiknek a zsebébe ez a hatalmas összeg. Talán sohasem derül ki, hogy egy ekkora üzletnél, mennyi lehetett az alkotmányos költség, kik voltak, akik tartották a markukat.

Rogán ötletén eddig 17 milliárd 500 milliót buktak a magyar adófizetők, vagyis Ön, meg Ön, meg……

Az elmúlt időszakban hősünk többnyire a néma leventét játssza

Eltűnt a nyilvánosság elől, kámforrá vált, úgy látszik a kedves vezető „kivonta” a forgalomból. Úgy tűnik, szereplése árthatna az uralkodó hatalomnak, nem teszik ki annak, hogy esetleg kényes kérdéseket kapjon a sajtótól. Propaganda miniszterként a háttérben marad, miközben súlyos milliárdokról dönt, juttat zsíros megrendeléseket a Fidesz holdudvarába tartozó NER- lovagoknak. Úgy látszik, továbbra is gyáván, férfiatlanul megbújik a főnöke háta mögött, ahogyan a parlamentben mondták,

“elvesztette parasztgyerek jellegét”.

Volt kerülete kétes ingatlanügyeiről – amely egy része még bőven a polgármestersége alattiak – időnként tényfeltáró írások jelennek meg, névvel, címmel ellátva. Valami furcsa véletlen folytán az ellenzék pártjai ezekben a mutyi gyanús ügyletekben nem szólalnak meg, csendben vannak, még csak nem is érintik Rogán esetleges felelősségét. Mindez érthetetlen, hiszen igencsak megfoghatónak tűnő esetekről van szó. Az írások után van egy kis felháborodás a legnagyobb közösségi oldalon, utána megy minden a maga útján.

Orbán bizalmi embere nyugodtan szervezheti a Fidesz gyűlöletkampányát, miközben bugyellárisa sem marad üresen

Talán egyszer megtudhatjuk, miért nem lő az ellenzék a Fidesz egyik meghatározó figurájára. Pedig lenne muníció bőven, nem kellene „vaktölténnyel” lődözniük Rogánra.

Letelepedési kötvény. Megvan? Képben vagyunk? A cucc, a Rogán Tóni biznisze! Beugrott?

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük