Rögtönítélő bíróság elé állítják a röszkei négyeket

Gyorsított eljárással állítja bíróság elé az ügyészség azt az négy férfit, aki a Városi Kurír által is megírt röszkei akció során illegálisan jutott Magyarország területére kedden 

“Fuck you magyarski!”

A szír és palesztin férfiakat határzár tiltott – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett – átlépésével vádolják.

A vád szerint kedden fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötvenen gyűltek össze, hogy illegálisan magyar területre lépjenek. A tömeg elején lévők felmásztak a kerítésre, rángatták, lenyomták különböző szövegeket skandálva, aztán a határkerítés magyar oldalán álló őröknek a “Fuck you magyarski!” kifejezést ordibálták. Néhányan letaposták a kerítést, majd a skandáló tömeg magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult.

Mint egy kalandfilmben…

A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök ezt látva “Stop” kiáltásokkal próbálták feltartóztatni a feléjük tartó tömeget, de testi épségüket féltve hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek az irányítási központtól. A tömeg a felszólítások ellenére, folyamatosan skandálva tovább haladt, ezért az egyik biztonsági őr figyelmeztető lövést adott le. A határsértők nem álltak meg, az egyik őrt öt-hat méterre megközelítették, fenyegetőztek, ezért az egyik biztonsági őr két újabb figyelmeztető lövést adott le.

Ezek hatására és az időközben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult, és Szerbiába futott.
A rendőrök a kerítésen átjutók közül két-két, magát szír és palesztin állampolgárnak valló férfit vettek őrizetbe.

A közelben elfogtak egy magát algériainak mondó férfit is, aki négy társával – a tömegtől függetlenül – a kerítésre helyezett pallón mászott át magyar területre. Őt határzár tiltott átlépésével vádolják – közölte az ügyész.

A lövöldöző biztonsági őrt azóta már ki is tüntette Magyarország belügy-minisztere.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük