Román színekben folytathatja a legjobb magyar sakkozó? - Városi Kurír

Sorting by

×

Román színekben folytathatja a legjobb magyar sakkozó?

Rapport Richárd a világranglistán az ötödik helyig küzdötte fel magát, de könnyen elképzelhető, hogy a június 16. és július 7. között Madridban megrendezendő sakkvilágbajnok-jelölti tornán már nem magyar színekben vesz részt – írta meg a 24.hu.

Hirdetés

Rapport Richárd 18 éves kora óta él barátnőjével, ma már feleségével Szerbiában, ám mindeddig meg sem fordult a fejében, hogy ne magyar színekben versenyezzen

Ugyanakkor a 24.hu-nak nemrég interjút adott apja, Rapport Tamás, aki többek között arról beszélt, hogy a sakk sokkal kevesebb támogatást kap itthon, mint más sportágak, nem épül itthon brand a sakk köré, nem szerepel a hírekben, nincsenek szponzorok.

A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója

“Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa isszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi döntött, elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz” – idézi a 24.hu Rapport édesapját.

A Magyar Sakkszövetség főtitkára, Kapás Róbert azt írta a lapnak, hogy a 2019 előtti időszakról nem tud nyilatkozni, de amióta a jelenlegi elnökség regnál, Rapport Richárd felkészülését a Magyar Sakkszövetség az anyagi lehetőségeihez mérten támogatta, ami konkrét anyagi támogatás, valamint sportszakmai és sportdiplomáciai formában egyaránt realizálódott.

A főtitkár írásos válasza végén hozzátette, „Szabó László szövetségi elnök úr kifejezett kérése az, hogy e válasszal együtt az is jelenjen meg, hogy Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá”.

Hirdetés

Rapport március végén a belgrádi FIE Grand Prix-n elért első helyezésével biztosította helyét a június 16. és július 7. közötti világbajnok-jelölti tornán, amelyen legutóbb 2007-ben volt érdekelt Magyarország Lékó Péternek köszönhetően.

A Magyar Sakkszövetség tiltakozik Rapport zászlóváltása ellen

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozik Rapport Richárd “zászlóváltása” ellen és mindent megtesz, hogy a világranglistán ötödik nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen – mondta az MTI-nek Szabó László, az MSSZ elnöke.

Hozzátette, a nemzetközi szövetségtől (FIDE) értesültek arról, hogy Rapport Richárd román színekben kívánja folytatni pályafutását.

“A FIDE jelezte számunkra, hogy Ricsi zászlóváltást kezdeményezett. Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven napja van, hogy tiltakozást nyújtson be. Mi feltettünk a FIDE-nek egy rakat kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados, nagyvonalú, kértük, hogy értelmezzék a helyzetet” – nyilatkozott az MTI-nek Szabó László.

Kiemelte, a kilencven nap alatt Rapport Richárd továbbra is magyarként versenyezhet, illetve lehetősége van, hogy semlegesként, FIDE-versenyzőként szerepeljen, de erről nincs hír. Azaz, a június 16-án kezdődő madridi világbajnok-jelölti tornán, ahová a 26 éves magyar sakkozó bejutott, még semmiképpen nem indulhat román színekben.

Szabó László hangsúlyozta, kapcsolatban vannak a román szövetséggel, amely “nagyon korrekt” az ügyben, és szeretnék “sérülésmentesen” rendezni az esetet. A román szövetség közölte, Rapport kereste meg őket a kéréssel.

Az MSSZ elnöke ugyanakkor jelezte, aggályos, hogy nem kell állampolgárságot váltani, ha valaki más ország színeiben akar asztalhoz ülni, ehhez elég például, ha román lakcímmel rendelkezik.

Szabó László szerint a magyar szövetség az elmúlt években a lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy Rapport Richárdot támogassa, anyagilag, sportszakmai és sportdiplomáciai téren. A többi között kezdeményezte, hogy Rapport szerb felesége, aki szintén sakkozó, szerb-magyar állampolgár legyen, ami például könnyebbséget jelent az utazások során. A nagymester nem vállalta a szereplést az idei sakkolimpián.

“Kapcsolatban vagyunk Ricsivel, nyilván a személyes motivációját ő tudja elmondani. Vannak olyan, rajtunk kívül álló szempontok, amelyekre nincs ráhatásunk” – fogalmazott Szabó László, aki “abszolút” bízik benne, hogy sikerül rendezni a kérdést.

Az MSSZ később közleményben azt írta, 2021-ben hétszámjegyű összeggel támogatta Rapport felkészülését

“Rapport Richárd a magyar sakkcsapat tagjaként 2014-ben ezüstérmet szerzett a tromsői sakkolimpián. 2031-től, amikor Richárd betölti majd a 35. életévét, Magyarország az állami költségvetés terhére élete végéig tartó járadék folyósításával is elismeri sakkolimpiai ezüstérmét, ahogyan edzőjéét és szövetségi kapitányáét is” – áll a közleményben, amelyben a szövetség jelezte, Rapport a magyar sakk – és a teljes magyar sport – “egyik legnagyobb kincse”.

“A Magyar Sakkszövetség határozott célja, hogy magyar zászló alatt versenyezzen tovább és a magyar sakknak és szülőhazájának hozzon dicsőséget. Ezért minden tőlünk telhetőt – ahogyan eddig is – meg fogunk tenni. Tavalyelőtti pályázatunkkal elnyertük a jogot, hogy a 44. sakkolimpiát 2024-ben Budapesten rendezzük, hazánk még soha nem láthatta vendégül a világ ötödik legnagyobb sporteseményét. Ez is kötelez bennünket arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a legerősebb csapattal álljunk ki a világ legizgalmasabb és legnagyobb presztízsű sakkeseményére” – írta az MSSZ.

Forrás: 24.hu

Polgár Judit sakk-hitvallása

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.